Albatros Media kupuje Palmknihy, posílí v e-knihách

úterý, 25. října 2016, 11:20 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

K projektu eReading.cz přidává Albatros Media další subjekt na trhu s elektronickými knihami.

Albatros Media podepsala dohodu o převzetí 100% obchodního podílu ve společnosti Palmknihy, vedoucího českého prodejce elektronických knih. Jedná se o desátou akvizici Albatros Media v posledních pěti letech.

Albatros Media odkoupila letos v září také 49% obchodní podíl v projektu eReading.cz a stala se tak jeho jediným majitelem. Pod jednou střechou největšího nakladatele se tak potkávají dva významní prodejci e-knih, kteří se dohromady stávají nejvýznamnějším distributorem elektronických knih v České republice.

„Český trh s elektronickými knihami trpí výraznou roztříštěností. Množství prodejců, kteří na něm působí, je s ohledem na jeho omezenou velikost příliš vysoké, navíc každému z nich v prodejním portfoliu chybí značná část celkové nabídky. To poškozuje trh jako celek, protože zákazníci marně hledají tituly u jednoho prodejce,“ vysvětluje generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec důvody, které vedly ke koupi společnosti Palmknihy. Dodává také, že většina prodejců má kvůli roztříštěnosti trhu nízké obraty a je podfinancovaná. Prodejci e-knih proto nemohou dostatečně investovat, zlepšovat zákaznické služby a vyvíjet software tak, jak je v zahraničí obvyklé, a jak si to zaslouží i čeští čtenáři.

I přes plánovanou budoucí fúzi obou firem má Albatros Media nadále provozovat obě značky samostatně na jejich současných webových stránkách. Výkonným manažerem společnosti Palmknihy se stane dosavadní výkonný manažer společnosti eReading.cz Antonín Chadima, v Palmknihách bude nadále působit Lucie Vávrová, a to na nové pozici ředitelky logistiky a nákupu.

“Nejstarší prodejce elektronických knih v České republice, společnost Palmknihy, se rozhodla spojit své síly se skupinou Albatros Media s cílem stát se společně jasnou jedničkou v distribuci elektronických knih,“ uvedl Adam Blecha, dosavadní jednatel společnosti Palmknihy.

Český trh s elektronickými knihami dosahuje podle dostupných odhadů obratu 80-100 mil. Kč ročně a v současné době se na něm pohybuje šest velkých a několik dalších menších prodejců.

Skupina Albatros Media dosáhla v loňském roce konsolidovaných tržeb ve výši cca 700 mil. Kč. Její produkce pokrývá více než 17% nakladatelského trhu v České republice; každoročně uvede na trh kolem 1 500 nových knih. Vedle třinácti samostatných nakladatelství (Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, CPress, Computer Press, BizBooks, Edika, Management Press, B4U Publishing, Fragment a Egmont) vlastní Albatros Media také 100% podíl ve zmiňovaném prodejci elektronických knih eReading.cz a vydává knihy v rámci partnerského projektu Edice České televize.

-mav-