Prima začne programaticky prodávat i videoreklamu

úterý, 18. října 2016, 07:30 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Od roku 2017 plánuje FTV Prima umístit do programatického prodeje in-stream formáty.

Televizní skupina Prima plánuje vložit do programatického prodeje reklamy na platformě hybridního vysílání (HbbTV) také videoreklamu. Na pondělním setkání s novináři to řekl ředitel online médií FTV Prima Daniel Grunt. Prima tak v rámci HbbTV rozšíří programatický prodej reklamy, už od letošního září spustila programatický prodej display kampaní.

Prima také sleduje, že díky HbbTV se mění sledovanost archivů v rámci Prima Play.cz. Většina sledování se odehrává na webu (65 %), sledovanost Prima Play v rámci HbbTV už ale představuje 20 %. „Trend se zrychluje, lidé na velké obrazovce sledují jiný obsah,“ říká Grunt. Žádané mají být v rámci HbbTV akviziční seriály nebo dětský obsah. I to je jeden z důvodů, proč Prima v uplynulých dnech spustila v HbbTV aplikaci dětského obsahu Primáček. Testovat také bude aplikace týkající se zábavných videí domácích mazlíčků, nabídky receptů Fresh tip či herních streamů e-sportu.

Prima play video

Rozšiřuje se také nabídka komerčních formátů, které mohou klienti v rámci vysílání HbbTV využít. Prvním zadavatelem, který si možnosti HbbTV vyzkoušel, byl loni v září Vodafone. Před koncem loňského roku realizovala pro Škoda Auto první HbbTV kampaň, která využívala interaktivnější formu aplikace a zároveň umožňovala odeslání telefonního čísla. Uživatel měl možnost si v aplikaci prohlédnout několik modelů. V lednu 2016 si BMW vyzkoušela všechny v té době dostupné formáty – red button, menu button a pre-roll v HbbTV Prima Play.

Letos na jaře přišla první kampaň (zadavatel O2), která využívala formát switch-in (zobrazuje se při přepnutí kanálu v dolním rohu, po stisku červeného tlačítka na ovladači se uživatel přepne do HbbTV aplikace klienta).

V říjnu 2016 pak došlo k prvnímu komerčnímu využití HbbTV formátu click2play, kde se po stisku červeného tlačítka přehrává divákovi video. Aktuální novinkou je formát synchro, který se zobrazuje u reklamních TV spotů v rámci reklamního bloku a umožňuje v případě zájmu uživatele předat další informace – např. virtuální prohlídku auta, zobrazení ceníku/letáku, odeslání žádosti o testovací jízdu a další.

Formát HbbTV Synchro
Formát HbbTV Synchro

Prima vstoupila na platformu HbbTV před rokem. S hybridním vysíláním je podle Daniela Grunta spokojena a plánuje jeho další rozšiřování. Od měření v polovině září 2015 zaznamenala nárůst page views o 228 % (zdroj: Google Analytics). Komerční výtěžnost HbbTV má v případě FTV Prima tvořit v současnosti 5 % veškerých online tržeb.

Prima stejně jako České Radiokomunikace (ČRa) odhaduje do roku 2020 nárůst televizorů umožňujících HbbTV na 3,6 milionu domácností, z nichž má být 2,44 milionu aktivně připojených k internetu. Celkový počet připojených TV přístrojů k HbbTV v současnosti odhaduje přes 1 milion (to má být cca 2 mil. diváků).

-mav-