Časopis Newsweek přestane v Česku vycházet

úterý, 20. prosince 2016, 09:33 Tisk MediaGuru

Časopis Newseek na českém trhu od roku 2017 nebude vycházet.

Po roce vycházení skončí na českém trhu licencovaný zpravodajský magazín Newsweek, jeho prosincové číslo je posledním. Do Česka ho přivedla společnost MediaRey SE, která je zároveň vydavatelem české verze magazínu Forbes. „Rozhodli jsme se zastavit vydávání českého Newsweeku, bohužel se nepodařilo naplnit ekonomické cíle, časopis nezískal na trhu takový podíl, který bychom si představovali,” komentoval rozhodnutí spolumajitel vydavatelství a jeho jednatel Erik Conrad. „Je nám to líto, sestavili jsme tým výborných novinářů, připravili koncept moderního světového magazínu pro české publikum, ale čísla jsou neúprosná, výnosy neodpovídají vynaložené energii,” dodal. Titul zpočátku vedl šéfredaktor Jiří Nádoba, kterého v srpnu vystřídal Ondřej Formánek.

Poprvé vyšlo lokalizované vydání Newsweeku loni v listopadu. Obsah stavěl především na textech připravených místním redakčním týmem. Z americké předlohy přebíral zhruba 30 % obsahu. Původně vycházel s černo-bílým logem, po čtyřech měsících se však v očekávání vyšších prodejů rozhodl pro změnu. Na obálce se začalo objevovat logo časopisu v tradiční červené barvě. Změny rovněž doznal font uvnitř časopisu. Prodeje časopisu nejsou ověřovány ABC ČR, podle neoficiálních informací se pohybovaly na úrovni jednotek tisíc. Časopis byl letos oceněn jako Objev roku 2015 Unií vydavatelů.

Česká verze magazínu Newsweek byla devátou mezinárodní edicí. Licenci pro Česko získala od IBT Media společnost Business Consulting & Media, do jejíhož portfolia spadá vydavatelství MediaRey SE.

Hlavním titulem vydavatelství MediaRey zůstává Forbes. “Na Forbes a vše kolem této značky, která patří k nejúspěšnějším na českém tiskovém a mediálním trhu, teď upřeme veškerou pozornost,” dodal Erik Conrad.

-mav-, -stk-