Čínští investoři koupí vydavatelskou firmu IDG

pátek, 20. ledna 2017, 08:45 Tisk MediaGuru

Americké vydavatelství IDG, které působí také na českém trhu, bude mít nového majitele.

Americkou vydavatelskou společnost International Data Group (IDG), která se zaměřuje na vydávání počítačových periodik, koupí čínský konglomerát Oceanwide Holdings spolu s investiční firmou IDG Capital, řízenou šéfem čínské pobočky IDG. Plyne to ze sdělení IDG, která působí i na českém trhu.

Jde o nejnovější prodej americké mediální společnosti do čínských rukou. Loni čínští investoři koupili producenta televizních pořadů Dick Clark Productions nebo firmu pro výzkum trhu J.D. Power and Associates.

Podrobnosti dohody zveřejněny nebyly. Agentura Reuters dříve uvedla, že IDG jednala s nejmenovaným čínským zájemcem o prodeji za půl miliardy až jednu miliardu dolarů (až 25 miliard Kč).

Oceanwide a IDG Capital podaly loni v dubnu nabídku na převzetí IDG nezávisle na sobě. Banka Goldman Sachs, která je poradcem IDG, pak navrhla, aby se obě firmy k nabídce spojily.

Oceanwide bude majetkově kontrolovat základní podnikání IDG. IDG Capital bude mít většinu v investiční divizi IDG, která investovala do předních čínských internetových společností Baidu, Tencent nebo Ctrip.com International.

IDG vznikla v roce 1964 a nyní vydává v 85 zemích přes 300 publikací a časopisů. Na českém trhu působí dceřiná firma IDG Czech, která vydává týdeník Computerworld, měsíčník Business World, PC World a čtvrtletník PC World Security.

-čtk-