Druhý největší akcionář CME vyzývá k prodeji firmy

středa, 18. ledna 2017, 14:50 TV MediaGuru

Druhý největší akcionář CME navrhuje prodej firmy a výměnu představenstva.

Fond TCS Capital Management, druhý největší akcionář společnosti CME, která vlastní tuzemskou televizní skupinu Nova, vyzvala CME, aby si najala investiční banku, která by zahájila proces prodeje společnosti. TCS to oznámil regulátorovi trhu. Důvodem je údajně slabý vývoj cen akcií firmy a záměr maximalizovat podíl akcionáře.

"Reportující osoba, (tj. TSC, pozn red.) věří, že proces prodeje by přilákal řadu možných zájemců díky atraktivnímu aktivu a silné finanční výkonnosti," stojí ve zprávě TCS Capital. Zároveň navrhuje nahradit stávající členy představenstva členy novými s tím, že by TCS měl možnost podat návrh na nové členy, aby představenstvo "odráželo zájmy všech akcionářů".

TCS Capital Management postupně navyšuje svůj podíl v CME. Aktuálně v CME drží 12,7 %, na tuto úroveň se dostal v posledních dvou letech postupným přikupováním akcií. Aktuální výzva o prodeji firmy ale není ze strany TCS první. S návrhem na najmutí finančního poradce a prozkoumání možností prodeje firmy přišel TCS poprvé v listopadu 2015. TCS je hedgeový fond se sídlem v New Yorku.

Největším akcionářem CME je společnost Time Warner, kterou má převzít společnost AT&T. Transakce ale stále čeká na souhlas amerického regulačního orgánu. Proti transakci se staví nový americký prezident Donald Trump.

Výzva TCS přichází v době, kdy zájem tuzemských investičních skupin o nejsilnější české komerční televize sílí. Podle informací MediaGuru.cz je i Nova v hledáčku významných investičních skupin, které možnosti nákupu průběžně sondují.

-mav-