CME: Tržby Novy v prvním čtvrtletí mírně vyšší

středa, 26. dubna 2017, 07:50 TV MediaGuru

Tržby skupiny Nova se v prvním čtvrtletí zvýšily mírně, provozní zisk výrazněji.

Výnosy společnosti CME na českém trhu, kde provozuje televizní skupinu Nova, dosáhly za období prvního letošního čtvrtletí celkové výše 39,5 mil. USD (cca 1 mld. Kč), což v meziročním srovnání znamená o 2 % lepší výsledek. Roli hraje kurz dolaru. S přihlédnutím ke změně kurzu koruny vůči dolaru a při započítání stejného směnného kurzu jako loni je letošní čtvrtletní výsledek CME na českém trhu lepší než v loňském prvním čtvrtletí o 5,5 %.

Česko zůstává výnosově nejsilnější zemí v rámci regionu, ve kterém CME působí. Nejrychleji v prvním čtvrtletí rostly trhy rumunský, poté slovinský, český trh byl v rychlosti růstu třetí. Na Slovensku (skupina Markíza), v Chorvatsku a v Bulharsku výnosy meziročně klesaly.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) dosáhl na českém trhu v prvním čtvrtletí 11 mil. USD (cca 285 mil. Kč), což je o 9 % více než v prvním čtvrtletí 2016. Při započítání stejného směnného kurzu v obou srovnávaných čtvrtletích představuje meziroční růst až 13 %.

Tržby z televizní reklamy celé skupiny CME za období prvního čtvrtletí 2017 se meziročně při aktuálním směnném kurzu zvýšily o 4 % a při konstantním směnném kurzu o 8 %. Podle CME to odráží výrazný nárůst poptávky po televizní reklamě v Rumunsku a také vyšší výdaje na televizní reklamu v České republice, Bulharsku a Slovinsku.

Poplatky za distribuci kanálů od provozovatelů kabelových a satelitních platforem a příjmy z předplatného za první čtvrtletí 2017 vzrostly při aktuálním směnném kurzu o 11 % a při konstantním směnném kurzu o 15 %.

Čistá ztráta CME za první kvartál 2017 představuje 11 mil. USD, což ve srovnání s výsledkem za stejné období loni znamená vylepšení o 73 %.

Výnosy a provozní zisk OIBDA v zemích skupiny CME, 1Q/2017

vysledky-cme

Zdroj: CME

Podrobnou zprávu můžete číst zdeq1-2017-czech-press-release_final

-mav-