Milkovics a Železný startují Z24, chtějí i diváky ČT24

čtvrtek, 06. dubna 2017, 12:17 TV MediaGuru

Vladimír Železný se vrací do televizního světa, s Pálem Milkovicsem uvedou Z24.

Celoplošná zpravodajská televize Z24, za kterou stojí Pál Milkovics a Vladimír Železný, má zahájit své vysílání zhruba za dva a půl měsíce, tedy do konce června 2017. Uvedení televize bude předcházet start tištěného týdeníku v květnu. Tištěný náklad plánuje do září zvýšit na 50 tisíc kusů, začne na nákladu 15 tisíc výtisků. Pro diváky televize bude zdarma. Vedle televize a tisku má být Z24 aktivní i na internetu.

Z24 má poskytnout prostor pro vyjádření názorů obyvatel České republiky, chce stavět na kontaktu s divákem. Má přinášet zprávy z domova i ze zahraničí bez zkreslení "způsobeném politickou korektností", uvedli na tiskové konferenci Milkovics a Železný.

„Chceme našim divákům nabídnout trochu odlišný pohled než ten, který přinášejí ostatní kanály. V Česku je navíc pouze jedna čistě zpravodajská stanice, což je ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi rarita. Diváci zde budou mít nepřetržitý přístup k nezkresleným informacím a faktům a také syrovým názorům,” řekl Železný.

Vladimír Železný
Vladimír Železný, foto: S&P Broadcasting

Vladimír Železný se tak vrací na televizní scénu, naposledy byl šéfem televize Barrandov. V projektu Z24 má mít "superminoritní" podíl ve výši 15 %, podíl Pála Milkovicse je 85 %. Investice do projektu mají představovat 100 mil. Kč. Poskytne je investiční fond, kdo konkrétně, není Milkovics oprávněn říci. Investoři počítají, že za tři roky od startu se investice do televize vrátí. Financována má být primárně z reklamy. Distribuována má být terestricky, přes  IPTV, kabel a satelit.

„Přispívám spíše svými předchozími zkušenostmi. Vstoupil jsem do toho, když jsem se dozvěděl o zkušenostech Pála Milkovicse. Uchvátilo mě, s jak minimálními prostředky dokázal vybudovat televizi, která má vztah k divákům (pravděpodobně jde o TV Mňau, která je založená na videích od diváků, pozn. red.). Proto jsem se připojil. Prvek vzájemné kooperace mezi příjemcem zprávy a televizí považuji za důležitý,“ vysvětlil svou roli Vladimír Železný.

Pál Milkovics a Vladimír Železný na tiskové konferenci Z24.
Pál Milkovics a Vladimír Železný na tiskové konferenci Z24. Foto: S&P Broadcasting

Z24 zatím ale nemá licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Počítá s celoplošnou distribucí v rámci pozemního digitálního multiplexu, ale ani v tomto případě zatím nebyla žádná dohoda s operátorem podepsána kvůli absenci volných pozic. "Věříme, že se do multiplexu dostaneme," řekl ve čtvrtek novinářům Milkovics.

Od zpravodajské ČT24, jediné zpravodajské televizi v České republice, se chce lišit jiným přístupem. "Budeme razantní, rychlí, nelítostní a nebudeme zahlcovat diváka příliš velkým počtem souvislostí. Nabídneme informace bez omáček a zahlazování hrbolků, které jsou typické pro veřejnoprávní média a pro média obecně," popsal Železný. Primárním zájmem mají být informace, které se bezprostředně dotýkají životů lidí. "Bude nás zajímat, jaké informace působí na život lidí, ohlas je cenný. Zatímco ve většině zpravodajských TV je dominantní novinář, který zprávu přináší, dovybavuje, u nás ji bude dovybavovat recipient svým okamžitým názorem," dodal.

Televize Z24 má stavět na příspěvcích diváků a také na informacích ze sociálních sítí. Využívat chce také moderních technologických nástrojů včetně dronů. "Zpravodajskou síť budovat nebudeme, ta je na internetu v podobě sociálních sítí a komunikačních prostředků. Nebudeme se rozpakovat užívat tyto metody, které budou daleko od velkých skupin novinářů. Ať dění okomentují ti, kteří tam jsou, a může to být i divák," nastínil Vladimír Železný.

Z24 ale zatím nezveřejnila žádná jména redaktorů nebo novinářů. Má se tak stát v následujících týdnech, redakci v těchto dnech buduje. "Nabíráme nový tým Z24, který chceme postavit ze zkušených a originálních osobností, které se budou podílet na vytváření živého a provokativního vysílání. Rozumíme, že tyto talenty nečekají u dveří a jsme připraveni je jít lovit mezi nejlepšími. Zároveň je pro nás klíčový názor diváka, hlas lidu, který zajímavě doplní profesionální pohled novináře,” řekl Milkovics.

Pál Milkovics, foto: S&P Broadcasting
Pál Milkovics na tiskové konferenci, foto: S&P Broadcasting
Vladimír železný na tiskové konferenci, foto: S&P Broadcasting
Vladimír Železný na tiskové konferenci, foto: S&P Broadcasting

Denní vysílání Z24 má být rozděleno do šesti segmentů. Od 6:00 do 10:00 poběží Ranní show, která zrekapituluje zprávy z předchozího dne a uvede nová témata, nabídne rozhovory s hosty a reportáže z terénu. Od 10:00 do 14:00 přijde Denní show, kdy každá hodina bude věnována jednomu tématu. Odpolední show od 14:00 do 18:00 přinese diskuzní prostor, kde budou diváci konfrontovat politiky. Hlavní vysílací čas začne od 18:00 a bude trvat do 23:00. Hodinu před půlnocí bude Z24 vysílat pořad „Zavolej svému politikovi”, kde bude politik sám čelit názorům diváků bez pomoci moderátora.

Provozovatelem Z24 je společnost S&P Broadcasting , pod kterou spadají i TV Mňam, TV Mňau, a chystané kanály Kutil TV, Mudr TV, Trhák TV.

Loga a vizuály Z24

z24_logo

z24_visual_2

z24_visual

z24_1

z24_4

z24_5

z24_6

magazin-z24

-mav-