Slovenští kabeloví operátoři se staví proti TV Joj

čtvrtek, 20. dubna 2017, 11:35 Slovensko MediaGuru

Slovenští kabeloví operátoři nesouhlasí s televizí Joj, která požaduje vypnout kanály ČT.

Za přehnaný označila asociace sdružující slovenské kabelové operátory (APKT) požadavek tamní soukromé televize Joj, aby operátoři vyřadili ze své nabídky kanály veřejnoprávní České televize. Operátoři jsou podle asociace naopak připraveni zastavit vysílání stanic skupiny Joj, a to s ohledem na poplatky, které od nich televize Joj požaduje.

Televizi Joj podle dostupných informací vadí, že Česká televize vysílá zahraniční filmy či seriály, na které nemá licenční práva pro slovenský trh, ale jen v České republice. Ze stejných důvodů se Joj v minulosti angažovala i proti vysílání dalších českých televizních stanic na Slovensku. Vysílání na Slovensku již dříve ukončily televize Prima a Nova, které své hlavní kanály nahradily stanicemi Nova International a Prima Plus s vlastní tvorbou.

"Ultimátum vysílatele TV Joj je pro operátory zcela neakceptovatelné a jeho výzva na vyřazení českých veřejnoprávních stanic je, mírně řečeno, přehnaná," uvedla v prohlášení asociace slovenských kabelových operátorů.

Za paradox označila asociace skutečnost, že vysílatel televize Joj se ohledně výzvy, aby operátoři zastavili vysílání českých stanic, staví do pozice jakéhosi regulátora, byť sám podle ní často porušuje zákon o vysílání a retransmisi.

Asociace rovněž upozornila, že Joj požaduje od operátorů poplatky za šíření jejího vysílání ve výši téměř na úrovni nejdražších prémiových televizních stanic a také zařazení televizních stanic skupiny Joj do základního balíčku. Operátorům podle asociace nezůstává jiná možnost, než televizi Joj vyřadit z nabídky, protože v opačném případě by museli přistoupit ke zdražení základního balíku služeb.

APKT má 22 členů, kteří na pětimilionovém Slovensku poskytují kabelové, televizní, internetové a telefonní služby 350.000 domácnostem a organizacím.

-čtk-