Hokejová utkání Čechů vidělo venku přes 20 % diváků

pátek, 12. května 2017, 07:00 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Zhruba pětina z diváků hokejových utkání českého týmu sledovala zápasy mimo domov.

U příležitosti sportovního svátku mistrovství světa v hokeji konaném v Paříži jsme sledovali, jak si stojí čeští diváci ve sledovanosti utkání českého týmu v domácnostech a mimo ně. Data vycházejí z měření adMeter 1 000.

První utkání, ve kterém Češi podlehli Kanadě 1:4, dosáhlo živě na ČT Sport v průměru sledovanosti 20 %, v maximu potom 24 %. Většinu z tohoto celku tvořili diváci, kteří zápas sledovali ve svých domovech. Podíl sledovanosti mimo domov na celkové sledovanosti utkání představoval 23 % (rating se pohyboval na úrovni 5 %). Podle věku měli vůbec nejvyšší podíl na sledovanosti zápasu mimo domov diváci ve věku 35–44 let, a to více než 34 %. Ti byli nejčastějšími diváky na chatách, v barech, restauracích a dalších veřejných projekcích. Z grafu je patrné, že jednotlivé třetiny zápasu si udržely srovnatelnou pozornost diváků doma i mimo domov.

Rating zápasu Česko - Kanada (%), doma a mimo domov

Zdroj: AdMeter 1000
Zdroj: Median

Lze analyzovat také internetovou sledovanost. Z grafu je patrné, že ačkoli dosahuje zlomkových hodnot ratingu v porovnání s televizní, podíl živého sledování utkání Česka s Kanadou přes internet mimo domov je významnější (více než 43%), než je tomu u TV.

Sledovanost na internetu Česko - Kanada (%)

Zdroj: Median
Zdroj: Median

Třetí utkání Česko - Finsko vykazuje v důsledku svého průběhu odlišná čísla. Celkový rating dosahuje v průměru 21 %, v maximu potom až 26 %. Podíl sledovanosti mimo domov na celkové sledovanosti utkání je 21 %, přičemž nejaktivnější mimo domov tentokrát byli nejmladší diváci ve věku 15–24 let (podíl sledovanosti mimo domov více než 28 %).

Rating zápasu Česko - Finsko (%), doma a mimo domov

Zdroj: Median
Zdroj: Median

Zajímavostí je, že zatímco v důsledku nepříznivého vývoje zápasu pro český tým po konci druhé třetiny spadla sledovanost v domácnostech o více než třetinu, od sledování zápasu mimo domov upustil jen každý čtvrtý divák – jaký podíl na tom má loajalita a věrnost hokejových fanoušků, kteří podporují svůj tým mimo domov oproti těm v domácnostech a jaký ve většině případů nemožnost ovlivnit veřejnou produkci např. v baru, necháváme na úvaze čtenářů.

Živá internetová sledovanost je opět v porovnání s televizní velmi nízká, maximum ratingu 0,5 %, opět se potvrzuje vyšší podíl sledovanosti utkání přes internet mimo domov než v domácnostech.

Sledovanost na internetu Česko - Finsko (%)

Zdroj: Median
Zdroj: Median

Výstupy pochází z analytického systému Kiwi, ve kterém byly zpracovány z elektronicky měřených dat adMeter 1 000. Data jsou vlastní produkcí agentury Median, která je poskytuje tuzemskému mediálnímu trhu od podzimu 2015.