Přehled: Babišova nahrávka s redaktorem MF Dnes

pondělí, 08. května 2017, 13:20 Tisk MediaGuru

Přinášíme dosavadní souhrn vývoje týkající se zveřejněné nahrávky ministra financí.

Únik nahrávky ministra financí Andreje Babiše, z které vyplývá, že se s novinářem MF Dnes Markem Přibilem domlouval na zveřejněných textech, rezonuje českou mediální a politickou scénou od středy 3. května. Protože je provázen řadou překotných událostí a protože jde o významný milník, který odkrývá zákulisí fungování největšího českého celostátního zpravodajského deníku, přinášíme pro přehlednost souhrn hlavních událostí spojených s touto kauzou.

Mafra

Středa 3. května 2017

Propojené servery Svobodné fórum a Forum 24 zveřejňují dvě skryté nahrávky, které zachycují konverzaci ministra financí Andreje Babiše. Na jedné z nich se Babiš nevybíravě vyjadřuje o svých politických konkurentech, na druhé z nich je zachycen v rozhovoru s mužem, který je později identifikován jako redaktor MF Dnes Marek Přibil. Muž Babišovi říká, že má materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), Babiš se ale vyjadřuje proti jejich uveřejnění. Diskutují také o informacích, které se týkají minulosti premiéra Sobotky a obchodních zájmů ministra Chovance. Babiš se opět staví proti okamžitému zveřejnění informací.

Andrej Babiš ve středu odpoledne uvedl, že nahrávky neslyšel. Záležitost považuje za součást kampaně proti své osobě. "Já ty nahrávky neznám. Já jenom můžu říct, že je velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci. Já jsem to neslyšel, já to považuji za špínu a považuji to za součást té kampaně, která na mě probíhá," řekl Babiš. Odmítl také, že by nějakým způsobem ovlivňoval články v médiích.

Vydavatel deníku MF Dnes, společnost Mafra, ve středu navečer ústy personální ředitelky Zuzany Kuchtové sdělila, že nahrávka je pochybná a že Mafra neví, kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil. I přesto se ale rozhoduje propustit redaktora Přibila. „Mediální společnost Mafra musí chránit svou integritu, a proto se rozhodla s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr,“ zdůvodnila.

Čtvrtek 4. května 2017

Babiš v souvislosti s publikovanými nahrávkami podává trestní oznámení.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oznamuje, že pokud je rozhovor Babiše s novinářem autentický, jde o skandál. Zároveň ale odsuzuje i vznik nahrávek.

Podle týdeníku Euro byl Marek Přibil v době, kdy vznikala nahrávka, prověřován kriminální policií kvůli podvržené fotomontáži ministra vnitra Milana Chovance. Týdeník se odvolal na dva zdroje od policie.

Ve čtvrtek dopoledne se v reakci na odhalení role redaktora MF Dnes Marka Přibila a znevážení deníku objevují spekulace o hromadných výpovědích redaktorů MF Dnes. Později se ukazuje, že jde o rozhodnutí několika jednotlivců. Kvůli ovlivňování zpravodajství MFD podali výpovědi Jan Sůra, Michaela Černá či Zdenka Trachtová, zvažují je i někteří další.

Mediální skupina Mafra k situaci v redakci oficiálně nekomunikuje.

Redaktoři MF Dnes a serveru iDnes.cz vydávají ve čtvrtek odpoledne společné prohlášení. V něm uvádějí, že hnutí ANO nemá možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah článků v Mladé frontě Dnes nebo na iDnes. Zároveň se distancovali od chování bývalého kolegy Marka Přibila. Podle redaktorů selhal také Babiš, který se opakovaně vyjádřil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu médií. Prohlášení podepisuje 155 redaktorů.

prohlaseni

V podvečerním pořadu Interview ČT24 Babiš uvedl, že "si určitě nepamatuje, že by se na toto téma s Markem Přibilem scházel". "Je to podvrh. Je to kampaň," řekl. Odmítá výzvy moderátorky ke společnému poslechu nahrávky. Stejnou argumentační linku vede i v internetovém pořadu DVTV. Obsah nahrávky ho nezajímá, k manipulacím v jeho médiích údajně nedocházelo.

Pátek 5. května 2017

Páteční vydání MF Dnes vychází s omluvou šéfredaktora Jaroslava Plesla. Plesl v omluvě čtenářům vysvětluje, že jednání redaktora odporuje pravidlům novinářské práce, a proto se s ním redakce rozloučila. O schůzkách redaktora s Andrejem Babišem údajně vedení redakce nevědělo.

Premiér Bohuslav Sobotka svolává dopolední briefink, na kterém oznamuje, že prezidentovi republiky navrhne odvolat ministra financí Andreje Babiše. Zároveň vyjadřuje názor, že Babiš by měl v Poslanecké sněmovně vysvětlit nahrávku, podle které úkoluje novináře z MF Dnes. Téma by podle Sobotky nemělo zapadnout.

V pátek odpoledne označuje Babiš nahrávku s redaktorem MF Dnes za zmanipulovanou. Podle něj šlo o provokaci ze strany novináře.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček oznamuje, že mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu ODS a TOP 09 k údajnému zneužívání médií a dalších institucí šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem se uskuteční ve středu 10. května od 13:00.

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiří Šašek důrazně odmítl spekulace, které dávají do souvislosti jeho rozvědku a nahrávky ministra financí.

V pátek odpoledne se krátce vyjadřuje i novinář Marek Přibil. Na svém facebookovém profilu uvádí, že se s Babišem sešel celkem třikrát a že nikdy nikoho nenahrával. „Více se k této věci nehodlám a nebudu vyjadřovat,“ napsal.

pribil-marek

Bývalý redaktor MF Dnes Martin Biben zpochybnil v pátek večer informaci, že vedení redakce MF Dnes o kontaktech Přibila s Babišem nevědělo. „Je skoro nemožné, aby Přibilovy kontakty s Babišem byly minimálně nejužšímu vedení MF Dnes neznámé. Samotný Babiš už přiznal, že se s Přibilem setkával. Že by to majitel listu dělal zcela inkognito, bez vědomí lidí, které do vedení listu dosadil, je velmi nepravděpodobné,“ napsal.

biben

Sobota 6. května 2017

Další z bývalých redaktorů MF Dnes zpochybňuje roli vedení v aktuální kauze. Jan Novotný uvedl, že mu během posledních týdnů, kdy pro deník pracoval, šéfredaktor Plesl přiznal, že jeho texty s majitelem Babišem konzultoval. Mělo jít o texty věnující se hnutí ANO, které se Babišovi nelíbily. I na základě této zkušenosti je přesvědčen, že vedení MF Dnes o „speciální roli“ svého redaktora Přibila vědělo.

jan-novotny

Neděle 7. května 2017

Andrej Babiš nedorazil na nedělní diskusi ve veřejnoprávní České televizi. Na facebooku to vysvětlil tak, že by proti němu bylo pět lídrů parlamentních stran a moderátor Václav Moravec. Zároveň zde až v neděli uvedl, že si konečně nahrávky poslechl. Ke schůzkám s Přibilem uvedl, že udělal chybu. S novinářem se prý scházet neměl. „Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ zhodnotil předseda ANO. Tvrdí ale, že nikoho neúkoloval. Babiš také uvedl, že odposlech vicepremiéra a ministra financí může být obrovským bezpečnostním rizikem pro stát.

andrej-babis

Pondělí 8. května 2017

Na internetu se objevila další nahrávka, která zřejmě zachycuje rozhovor šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Na schůzce Babišovi novinář předává dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování případu Beretta týkajícího se vynášení informací z trestního spisu. Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s novinářem domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Ke zveřejnění nahrávky Babiš na dotaz ČTK uvedl, že se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta. Přibil navrhuje, že je schopen zařídit i zveřejnění v jiném médiu - například deníku Právo, aby MFD nebyla kritizována za to, že připravila cílenou akci. Nahrávka byla zveřejněna opět na twitterovém účtu Juliuse Šumana.

Na nejnovější nahrávce mluví většinu času Přibil. Babišovi nabízí a předává dokumenty z Beretty. "Už jsem sehnal výslechy jednotlivých lidí," říká Přibil. Obsahují podle něj informace například o "ustanovení Bílka", které se mělo stát z popudu někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Na mysli má pravděpodobně prvního ředitele policejní inspekce Ivana Bílka. Přibil říká, že jde o citlivé věci, které ještě "s nikým z novin" nekonzultoval. Dopad by podle něj měly zejména na ČSSD a ODS. Přibil se ptá Babiše, jestli to může publikovat. Šéf hnutí ANO příliš dokumenty nekomentuje, ptá se na jednotlivé osoby, kterých se spis týká.

O něco později se oba aktéři nahrávky domlouvají na načasování publikování. "Já bych to načasoval někdy před ten jejich sněm socanský něco, a něco před volbami," říká Babiš. Přibil odpovídá, že protože to je cílená akce, tak je "schopen to poskytnout i jinam". "

-mav-, -čtk-