Server HlídacíPes.org vybírá na další rozvoj

pondělí, 29. května 2017, 13:45 Internet & Mobil MediaGuru

Prostředky chce využít na rozvoj do regionů a na posílení centrální redakce.

Server HlídacíPes.org spustil v pondělí crowdfundingovou kampaň na podporu Žurnalistiky ve veřejném zájmu. Chce získat až 1,14 mil. Kč. Pro svůj dárcovský projekt zvolil portál Nadačního fondu pomoci Karla Janečka. Ten každý dar navýší tzv. zlatým řezem, tedy 1,618 (za 1000 darovaných korun se na účet HlídacíPes.org připíše celkem 1618 korun).

„Vybrané prostředky použijeme na expanzi HlídacíPes.org do regionů, posílení centrální redakce i na tištěný speciál Babiš vs. Sobotka, Skutečný příběh voleb. Ten navazuje na úspěch publikace Ze-man, Skutečný příběh prezidenta a vyjde letos v září,“ přiblížil Ondřej Neumann, ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky, který server HlídacíPes.org provozuje.

Obě publikace jsou také na seznamu odměn, které HlídacíPes.org za podporu nabízí. Dárci si mohou také například vybrat videokurz s reportérem Robertem Maleckým, kurz Pavučiny byznysu s reportérkou Eliškou Hradilkovou Bártovou, půldenní kurz Jak fungují média s Ondřejem Neumannem a šéfredaktorem HlídacíPes.org Robertem Břešťanem, pivo s redakcí, případně večeři se zakladateli Ústavu nezávislé žurnalistiky.

Server HlídacíPes.org zahájil provoz 10. prosince 2014, symbolicky na Den lidských práv, je zaměřen na investigativní žurnalistiku. Získal dvě prestižní Novinářské ceny, jednu za rok 2015, kdy analyzoval ruský vliv v Česku, druhou za rok 2016 za sérií článků o vlivu čínské společnosti CEFC.

-mav-