Instagramu vadí nepřiznaný sponzoring

pátek, 16. června 2017, 10:30 Internet & Mobil MediaGuru

Dělají-li uživatelé produktu promo na Instagramu, měli by příspěvky označit jako sponzorovaný obsah.

Na profilu na sociální sítí, jejž sledují desítky či stovky tisíc fanoušků, lze v současnosti slušně vydělávat. Řada "internetových celebrit" k tomu využívá spolupráci s firmami, aby se tak do jisté míry staly tváří konkrétní značky. Od nápojů po oblečení. Taková praxe, která se však mnohdy pohybuje na rozhraní skryté reklamy, se ale má stát postupně stále transparentnější a svázána formálními pravidly. Právě k označování těch příspěvků, co jsou do nějaké míry vedeny komerčními záměry, nyní začíná influencery vybízet Instagram. Objevovat by se mělo vedle tohoto obsahu označení "placené partnerství."  Uživatelům a značkám hodlá Instagram pomoci s osvojením této praxe prostřednictvím pozitivní motivace. Ačkoliv zatím není jasné, které typy účtů budou moci sponzorovaný obsah označovat, sociální médium je podle informací portálu Marketingland  hodlá motivovat přístupem k podrobnějším datům o tom, jak si konkrétní post vedl co do dosahu a interakcí. Značky a správci profilů tím získají lepší přehled o tom, zda se jim vůbec ta která komerční spolupráce vyplatí. Zatím je však celá iniciativa v testovací fázi.

Jak navíc připomíná server Recode, důvody, proč se mateřská firma Instagramu Facebook rozhodla vydat touto cestou, jsou v podstatě pragmatické a reagují na tlaky amerických úřadů. Tamní obchodní inspekce totiž během dubna rozeslala na devět desítek dopisů různým influencerům s upozorněním, aby zřetelně vyjevili svůj vztah ke konkrétním značkám a nedopouštěli se šíření skryté reklamy. Instituce může své kroky obhajovat například analýzou společnosti Mediakix, podle které přes 90 procent příspěvků postavených na bázi komerční spolupráce se značkou žádné jasné označení své podstaty nenese. Instagram tak hodlá uživatelům v tomto symbolickém kroku pomoci. Jeho majitel však již podobná opatření použil dříve v případě Facebooku. Ten definuje  sponzorovaný obsah jako takový, kdy médium, celebrita nebo další vlivné osobnosti představují produkt či službu třetích stran. U daného příspěvku má pak podle představ Facebooku na výrazném místě zaznít informace, ve spolupráci s kterou firmou obsah vznikl. Také v tomto případě hraje roli pozitivní motivace a možnost pro zadavatele a uživatele získat přístup k podrobným statistikám, jež se k příspěvku vážou.

Téma (ne)označovaní komerčního obsahu na sociálních sítích ovšem může získat na důležitosti i bez ohledu na tlaky konkrétních institucí. Klíčovým aspektem pro mnoho influencerů tak jako tak zůstává, jak na jeho aktivity bude reagovat jejich publikum. V tomto kontextu se tedy kritika skryté reklamy objevila i v České republice a zamířila na známé youtubery. Za nepřiznanou komerční spolupráci loni například publikum kritizovalo tvůrkyní videí Týnuš Třešničkovou, jež se následně omluvila. V jejím případě nicméně hrála roli zejména motivace negativní, nikoliv pozitivní, kterou se snaží prosazovat Instagram.

-jav-