PNS loni zvýšila zisk, vyplatí dividendu

čtvrtek, 01. června 2017, 13:16 Tisk MediaGuru

Přes nižší výnosy se distribuční společnosti PNS loni podařilo navýšit zisk.

První novinová společnost (PNS) dosáhla loni konsolidovaných výnosů ve výši 2,98 mld. Kč, což je o 7,2 % méně oproti roku 2015. Pokles byl podle PNS očekávaný, a to zejména kvůli pokračujícímu trendu poklesu prodejů tisku. Hospodářský výsledek po zdanění meziročně stoupl o 31 % na 44,2 mil. Kč. Schválený plán EBIT (zisk před zdaněním a úroky) byl překročen o 4,3 mil. Kč. Výsledky hospodaření schválila valná hromada PNS.

Valná hromada rovněž rozhodla o vyplacení dividendy akcionářům za rok 2016 ve výši 6 Kč na akcii. Pro tento účel bude použito 33,9 mil. Kč.

„S ohledem na situaci na distribučním trhu považujeme tento výsledek za velmi dobrý. I přes přetrvávající pokles prodejů tisku se výraznějším propadům ve výsledcích hospodaření společnosti podařilo zabránit díky přijatým ekonomickým, strukturálním a provozním opatřením. Vedle optimalizace nákladů investujeme do dalšího rozvoje a do projektů, u kterých se očekává návratnost v delším horizontu,“ komentoval výsledky předseda představenstva PNS Petr Novák.

Akcionáři na valné hromadě prodloužili mandát předsedovi dozorčí rady PNS Davidu Bregarovi a odhlasovali změnu na postu člena dozorčí rady, kdy Alenu Černou vystřídala Karin Vedrová zastupující vydavatelství Bauer Media.

První novinová společnosti je největším distributorem tisku v ČR. Hlavními akcionáři PNS jsou Vltava Labe Media (35 %), Czech News Center (27,02 %), Mafra (26,27 %) a Bauer Media (11,24 %).

Konkurenční distribuční síť Mediaprint & Kapa dosáhla loni tržeb ve výši 747,6 mil. Kč, což bylo o 1 % méně než v roce 2015. Zisk společnosti se loni podařilo zvýšit na 4,76 mil. Kč z předloňských 739 tis. Kč.

-mav-