ČT přiváží seriály V pasti, Šťastné údolí nebo Viktorie

čtvrtek, 20. července 2017, 12:30 TV MediaGuru

Česká televize uvede letos na podzim několik nových zahraničních seriálů.

Česká televize přinese na podzim na obrazovky několik zahraničních seriálů. Je mezi nimi jeden z nejvýraznějších britských seriálových počinů posledních let Šťastné údolí (Happy Valley). Hlavní hrdinka vyšetřuje případ únosu, který se vymkne kontrole a je příčinou série brutálních násilných činů na malém venkovském městě. Série získala celou řadu ocenění, mj. televizní cenu Britské akademie (BAFTA).

Na tradici kultovních severských krimi pak svým zpracováním naváže islandský seriál V pasti (Trapped), který se velmi rychle po své premiéře stal celoevropským fenoménem. Desetidílná série se odehrává v malém islandském městečku, kde rybáři vytáhnou z moře torzo zavražděného muže. Nález vyvolá v sousedské komunitě, kde se všichni znají, vlnu strachu a podezřívání. (Titulní foto je ze seriálu V pasti).

Šťastné údolí, zdroj: ČT
Šťastné údolí, zdroj: ČT

Na řadu cen byla nominována také výpravná série Viktorie zachycující životopisný příběh britské královny, jež na trůn nastoupila v osmnácti letech. Jako součást přípravy na roli bylo navíc hlavní představitelce Jenně Colemanové dovoleno nahlédnout do tajných deníků samotné královny.

Viktorie, zdroj: ČT
Viktorie, zdroj: ČT

Příběh další silné ženské osobnosti přinese také seriál Hotel Sacher hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma, který nyní pro Českou televizi dokončuje minisérii Marie Terezie.

Pro fanoušky historických námětů je připravena výpravná minisérie Rozdělené nebe. Německý špionážní seriál, jehož koproducentem se stala Česká televize, ukazuje prostředí Berlína poloviny sedmdesátých let a příběh agenta, jehož úkolem je svádět západoněmecké ženy pracující ve vládních organizacích a získávat od nich informace.

Rozdělené nebe, zdroj: ČT
Rozdělené nebe, zdroj: ČT

Německého prostředí se dotýká i další příběh natočený podle skutečných událostí – Boj o těžkou vodu. Třídílná minisérie televizních filmů Teroristé hákového kříže pak zpracovává teroristické aktivity Národně socialistického podzemí, nacionalistické teroristické skupiny působící od devadesátých let v Německu.

Teroristé hákového kříže, zdroj: ČT
Teroristé hákového kříže, zdroj: ČT

Z Německa do Velké Británie se diváci přesunou díky dramatu SS-GB: Hitler v Británii inspirovaném románem L. Deightona. Seriál si pohrává s tzv. alternativní historií a ukazuje Spojené království okupované nacisty po prohrané bitvě o Británii. Dalším fiktivním příběhem – tentokrát o největší loupeži v historii Británie – je čtyřdílná minisérie Komplicové z produkce BBC.

-mav-