Blesk se prosazuje v dalších krajích, změny i v Praze

čtvrtek, 9. listopadu 2017, 12:30 Tisk MediaGuru

Nejčtenějším deníkem zůstává nadále Blesk, měnily se ale pozice deníků v krajích včetně hlavního města.

Alespoň jeden deník si v období letošního druhého a třetího čtvrtletí přečetlo 2,4 mil. čtenářů (čtenost na vydání), což bylo o 200 tisíc čtenářů méně než ve stejném období o rok dříve. Čtenost časopisů, konkrétně měsíčníků, se naopak ve sledovaném období zvýšila (+6 %). Čtenost týdeníků a čtrnáctideníků se vyvíjela stabilně, resp. s mírným poklesem v rámci statistické odchylky. Vyplývá to z nových dat výzkumu Media projekt za 2. a 3. čtvrtletí 2017.

Nejčtenějším celostátním deníkem zůstává nadále Blesk, počet jeho čtenářů se meziročně příliš nezměnil. Druhá je MF Dnes a třetí nadále Sport, který si mírně polepšil ve srovnání s obdobím prvního pololetí 2017. Čtvrté Právo, stejně jako nejčtenější regionální titul Deník a druhý nejčtenější celostátní deník MF Dnes zaznamenaly meziroční snížení počtu čtenářů. V meziročním srovnání si vedly dobře Hospodářské noviny, které nabraly devět tisíc nových čtenářů. Čtenost Lidových novin a deníku Aha! lze v meziročním srovnání označit za stabilní.   

Spokojeny mohou být oba bezplatné deníky: Metro a E15, které svou čtenost navýšily. E15 zvýšil meziročně počet čtenářů o pětinu.

Čtenost deníků na vydání, 2+3Q/2017 (tis. osob)

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

K zajímavému vývoji dochází v regionech. Od posledních výsledků za první pololetí 2017 se podařilo deníku Blesk dostat se na pozice nejčtenějšího deníku v jedenácti krajích. Ve srovnání s prvním pololetím se stal nejčtenějším i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde předběhl Deník a rovněž i ve Zlínském kraji, kde se dostal před MF Dnes. Bezplatnému deníku Metro se pak podařilo dostat se na třetí pozici nejčtenějšího deníku ve Středočeském kraji, kde předběhl Deník. Metro bylo už dosud nejčtenější v Praze a třetí nejčtenější na jižní Moravě. Zajímavá je i situace v hlavním městě, kde se na pozici třetího nejčtenějšího probojoval Sport, a to na úkor MF Dnes.  

-mav-