Instagram tlačí na influencery kvůli skryté reklamě

sobota, 11. listopadu 2017, 08:19 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť usnadňuje označování sponzorovaných příspěvků, spolupráce se značkami má probíhat transparentněji.

Zdroj: Instagram

Zdroj: Instagram

Instagram zpřístupňuje širšímu okruhu uživatelů speciální funkci, která jasně označí sponzorovaný obsah. Pokud nějaký příspěvek vznikl v rámci spolupráce s konkrétní značkou, influenceři jsou povinni to dát najevo prostřednictvím nové funkce. Pod přezdívkou uživatele se pak u konkrétního postu objeví informace o tom, že příspěvek vznikl v rámci komerční spolupráce s příslušnou firmou. Popsaná procedura se týká těch účtů, které mají přístup do pokročilé analytické sekce s názvem Insights. Typicky jde o profily populárních internetových osobností, jež z logiky své slávy přitahují pozornost nejen fanoušků, ale i značek. Tito uživatelé tak de facto dělají reklamu každému předmětu, službě či značce, již ve svých příspěvcích zmíní. Jak ale uvádí portál TechCrunch.com, Instagram nezveřejňuje celkový počet těchto účtů.

Sociální síť ve vlastnictví Facebooku tak pokročila s expanzí funkce, kterou začala testovat v červnu a v srpnu ji v rámci první vlny rozšíření zpřístupnila dalším vybraným účtům. O tom, že nasazení dané funkce myslí vážně, svědčí i skutečnost, že Instagram současně začíná příslušné účty upozorňovat na to, když označování komerčního obsahu zanedbávají. Celou akci rámuje jako edukaci: „Tato upozornění mají zjednodušovat použití tagu ‚placené partnerství‘ a zlepšit povědomí o přístupu Instagramu ke sponzorovanému obsahu,“ uvedla firma pro portál TechCrunch. Ten současně dodává, že celá iniciativa může být jen snahou vyhnout se případnému vynucování označení nativní reklamy ze strany úřadů. Nešlo by o zcela neodůvodněné obavy, na jaře totiž americká obdoba České obchodní inspekce (FTC) rozeslala desítkám instagramových celebrit upozornění na konkrétní příspěvky, které sloužily jako skrytá reklama. Případnému popotahování se tak chce vyhnout i sama sociální síť. Jak podotýká server Marketingland.comFTC přesto vyjadřuje stanovisko, že iniciativa Instagramu nemusí být za všech okolností dostačující. „Není ale pravděpodobně, že by to vedlo až k postihům těch uživatelů, kteří novou funkci využívají. Čím běžnější se ovšem tato praxe stane, tím spíše FTC svůj pohled zmírní,“ uvádí Marketingland.

Techcrunch ještě jako další souvislosti, které problematiku netransparentní reklamy zvýrazňují, uvádí americké vyšetřování údajného ovlivňování prezidentských voleb v USA ze strany Kremlu. Moskva měla organizovat a financovat propagaci těch příspěvků na sociálních sítích, jež mohly zvýšit pnutí uvnitř americké společnosti.

Nové opatření Instagramu by ale z praktického hlediska našlo využití i v Česku, kde úřady proti skryté reklamě na sociálních sítích nepostupují tak iniciativně jako americké protějšky. Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), jež v oblasti on-line reklamy působí coby samoregulační orgán, influencery odkazuje na svá pravidla pro nativní reklamu. Ta jasně uvádí jako bezpodmínečně nutné rozlišovat a označovat každý typ PR článku nebo sponzorovaného obsahu.

-jav-