Analýza: Publicitu prezidentských kandidátů rozvířil Topolánek

čtvrtek, 14. prosince 2017, 07:55 Výzkum MediaGuru

Společnost Newton Media analyzovala vývoj mediální publicity prezidentských kandidátů.

Data: mediální archiv Newton Media (tisk, online, TV a rozhlas, agenturní zpravodajství). U Deníku byly započteny pouze jeho krajské mutace.

Data: mediální archiv Newton Media (tisk, online, TV a rozhlas, agenturní zpravodajství). U Deníku byly započteny pouze jeho krajské mutace.

Největší mediální publicitu, týkající se prezidentských kandidátů, získal Mirek Topolánek ve druhém listopadovém týdnu, kdy oznámil svůj vstup do volebního klání. Na toto téma vyšlo 1 558 příspěvků, 715 tiskových a internetových titulků a 18 titulních stran celostátních novin. Vyplývá to z analýzy Newton Media, která sledovala vývoj medializace prezidentských kandidátů od 1. července do 30. listopadu 2017.

Do druhého listopadového týdne se medializace kandidátů vyvíjela poklidně. Jiří Drahoš si udržoval mírně vyšší medialiazaci oproti Michalu Horáčkovi. Několikrát se hlavní pozornost novinářů od této dvojice odklonila v souvislosti s rozšiřováním seznamu uchazečů o nejvyšší politický úřad: 19. července k Petrovi Hannigovi, 21. srpna k Jiřímu Hynkovi nebo 4. října k Pavlovi Fischerovi.

Největší podíl na publicitě prezidentských kandidátů tvořil internet. U všech uchazečů generoval od 83 % do 86 % všech zpráv. Publicitu každého z nich stimuloval nejvíce web parlamentnilisty.cz v předstihu před skupinou mainstreamových zpravodajských serverů (denik.cz, tyden.cz, iHNed.cz, blesk.cz).

Pokud jde o přítomnost v hlavním televizním zpravodajství, Topolánkovi se podařilo během listopadu na ČT1 a na Primě předstihnout Horáčka a přiblížit se Drahošovi. Jejich vzájemné skóre na ČT1 se tak ke konci měsíce ustálilo na těsném poměru 19:17 ve prospěch bývalého šéfa Akademie věd. Na TV Nova byla expremiérova bilance slabší, v hlavní zpravodajské relaci se zde objevil 9krát, zatímco Horáček 19krát a Drahoš 21krát.

Do analýzy nebyla zařazena publicita stávajícího prezidenta a rovněž kandidáta Miloše Zemana. V mediálním obraze Miloše Zemana se obě role prolínají, jejich oddělení by si podle Newton Media vyžádalo hlubší analýzu.

-mav-