ČT na jaře: Dabing Street, Inspektor Max či Vzteklina

čtvrtek, 14. prosince 2017, 11:50 TV MediaGuru

Česká televize představila programové novinky pro první polovinu roku 2018.

Dabing Street, foto: Česká televize

Dabing Street, foto: Česká televize

Detektivní seriály Vzteklina, Inspektor Max a komediální Dabing Street zařadí Česká televize do svého jarního vysílání v roce 2018. Vedle toho odvysílá několik minisérií, koprodukčních snímků či dokumentárních filmů. Vysíláním v roce 2018 připomene také sté výročí vzniku republiky a další historické okamžiky.

„Nabídka ČT v roce 2018 je velmi pestrá. Prvním velkým tématem jsou osmičky. K osmičkovým výročím jsme připravili hodně pořadů a budeme se věnovat všem důležitým výročím. ČT investovala do pořadů, připomínající osmičková výročí, 200 milionů korun. Snažíme se také přicházet s žánrovými věcmi. Novým žánrem je thriller. Vracíme se také k žánru, který je velmi těžký, a tím je komediální seriál,“ shrnul jarní program generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

Jarní sezóna 2018 je dlouhá, začíná už v lednu a vedle výše zmíněného přinese i dvě významné sportovní události (ZOH, MS kopaná). ČT také uvede „bezprecedentní počet premiérových filmů“, bude to 28 filmů během jara, přiblížil programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Kryštof Hádek v seriálu Vzteklina, foto: Česká televize

Kryštof Hádek v seriálu Vzteklina, foto: Česká televize

Vzteklina je kriminálním thrillerem, hlavní roli v něm ztvární Kryštof Hádek. Příběh se odehrává v jedné ze šumavských vesnic. Seriál má šest dílů, režisérem je Tomáš Bařina.

Inspektor Max je detektivní seriál s Jurajem Kukurou v hlavní roli. Seriál má hlavní kriminální linii, která se bude prolínat mezi všemi epizodami. Inspektor Max nemá být typickým žánrem krimi, vážná témata jsou odlehčena ironií a humorem.

Očekávanou novinkou v jarním vysílání ČT je také komediální seriál Dabing Street, který vznikl podle stejnojmenné divadelní hry Petra Zelenky. Přibližuje příběh dabingového studia Zero. V hlavních rolích se představí Václav Neužil, Hynek Čermák, Klára Melíšková či Tereza Voříšková.

Česká televize navíc nabídne první díl seriálu Dabing Street už před koncem roku, a to na internetu ČT. V předpremiéře ho uvede 28. a 29. prosince. Pro filmové fanoušky si také na třech místech v republice připravila 30. prosince promítání všech dvanácti dílů, které promítne najednou. Půjde o vybraná kina v Praze, Brně a Ostravě.

Juraj Kukura v seriálu Inspektor Max, foto: Česká televize

Juraj Kukura v seriálu Inspektor Max, foto: Česká televize

Novinkami ve vysílání jsou také dvě dvoudílné filmové minisérie, které reflektují skutečné události. Jde o snímky Dukla 61, katastrofický film o důlním neštěstí druhé poloviny 20. století v ČSSR. V hlavních rolích vůbec prvního televizního filmu Davida Ondříčka se objeví Marek Taclík a Martha Issová. Druhým je Metanol, věnující se metanolové kauze v České republice.

Dalším filmovým snímkem je příběh Můj strýček Archimedes, líčící osud jednoho z tisíců řeckých migrantů, kteří se na konci 40. let minulého století vydali do tehdejšího Československa. Hlavní role ztvárnili Miroslav Donutil a Ondřej Vetchý.

Ve vysílání se objeví také filmy Trojí život, Bůh s námi, Dívka za zrcadlem, Masaryk a další.

V oblasti dokumentů se na obrazovky vrací časosběrný cyklus Heleny Třeštíkové Manželské etudy po 35 letech. Pokračuje také cyklus Kočka není pes a Zlatá mládež. Objeví se také dokumenty Rudí prezidenti, 168mm, nová řada cyklu Čtyři v tom nebo novinka v podobě zábavného pořadu o jídle GurmetLab.

Stanice ČT art uvede nový kulturní týdeník Artzóna, diskuzní pořad z tuzemské i zahraniční kulturní scény. Vysílat se bude vždy v úterý od 20:20 po pravidelných Událostech v kultuře. Artzóna se objeví i v internetové verzi, projektovým manažerem ČT art a vedoucím obsahu webové Artzóny se stal Josef Chuchma.

Detailní informace o jarním vysílání ČT si můžete prohlédnout v dokumentu níže.

-mav-