CME se otevřela cesta k dotažení obchodu v Chorvatsku

pátek, 19. ledna 2018, 16:50 TV MediaGuru

Prodej chorvatské televize Nova ze skupiny CME by se mohl díky čerstvému kroku dokončit.

Zpravodajské studio chorvatské Nova TV, foto: Nova TV

Zpravodajské studio chorvatské Nova TV, foto: Nova TV

Skupina United Group, největší provozovatel kabelové a placené televize v jihovýchodní Evropě, prodá satelitní distribuční platformu Total TV. Tímto krokem se United Group zcela stáhne z chorvatského trhu placených televizí.

Vyhoví tak zřejmě požadavkům chorvatských úřadů a bude moci převzít chorvatskou televizi Nova TV. Nova TV patří skupině Central European Media Enterprises (CME), která loni v létě oznámila, že své televize ve Slovinsku a Chorvatsku prodá. Obchod ale zablokoval chorvatský úřad pro elektronická média. Odchodem United Group ze segmentu chorvatských placených televizí by se obchod mohl dokončit.

Podle chorvatské Rady elektronických médií nemůže společnost, která přenáší a vysílá audiovizuální a rozhlasové programy, souběžně vlastnit televizní a rozhlasové stanice. Problém měl být podle rady právě tom, že United Group zároveň v Chorvatsku kontrolovala operátora Total TV.

United Group souhlasila s tím, že společnosti Total TV poskytne v následujících dvanácti měsících technickou podporu tak, aby převod k novému vlastníkovi neohrozil kvalitu poskytovaných služeb. Novým majitelem je podnikatel Lubomir Minchev, vlastník firmy Telelink Group.  

Odblokování prodeje televizních aktiv CME v chorvatském a slovinském regionu by mohlo přispět k dalším strategickým rozhodnutím v rámci skupiny CME. Na českém trhu se intenzivně spekuluje o možné změně vlastníka televizní skupiny Nova od podzimu loňského roku. Zájem o českou Novu mají mít investiční skupina Penta společně s čínskou CEFC a také J&T. Jedna z nepotvrzených informací říká, že obchod na českém trhu může být ovlivněn také rozhodnutím centrální banky, která odmítla vydat souhlas, aby CEFC získala 50procentní podíl ve skupině J&T Finance Group.

-mav-