Kampaň proti Drahošovi vyšla v národním tisku

čtvrtek, 18. ledna 2018, 07:45 Tisk MediaGuru

Inzeráty v denním tisku dávají stopku „imigrantům a Drahošovi".

První inzeráty útočící na kandidáta Jiřího Drahoše se už objevují v národních novinách. V denících Deník a Právo vychází ve čtvrtek inzerát, který vyzývá k volbě stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Pracuje s výrazy„tato země je naše" a „stop imigrantům a Drahošovi". Naznačuje tak, že protikandidát Miloše Zemana jednoznačně podporuje příliv imigrantů. To je ale zjednodušení. Podle stanoviska, zveřejněného na webových stránkách JiříDrahoš.cz, musí podle názoru Jiřího Drahoše Evropa dokázat rozlišit lidi opravdu nezbytně potřebující pomoc – utečence – od migrantů, kteří chtějí „jen“ práci nebo přicházejí za vidinou sociálních dávek. „Ekonomičtí migranti by měli být vraceni co nejrychleji zpět, ideálně by neměli být do EU vůbec vpuštěni," uvádí.  

To, že stávající prezident už začal vést regulérní kampaň (kterou dosud odmítal), mj. projevující se ve změně hlavního sloganu na stávajících vizuálech, kde se místo „Zemanznovu.cz″ objevuje vyzývající „Volte našeho prezidenta″, je jedna věc. Druhá věc je, že se inzeráty takto zjednodušující otázku imigrační politiky stávají důležitým tématem předvolební kampaně a mohou uvádět voliče v omyl.

Regionální titul Deník, který vychází v 70 mutacích po celé republice (skupina Vltava Labe Media, investiční skupina Penta), ve čtvrtečním vydání uvádí, že zveřejnění inzerátu zvažoval. „Nakonec inzerát pro dokreslení situace zveřejňujeme a necháváme na čtenáři, ať sám posoudí celkovou úroveň a obsah sdělení.″ Deník také doplnil inzerát vysvětlujícím textem a komentářem.

Jiří Drahoš inzerát odsoudil. „Přesně tento typ lží a dezinformací jsem očekával. Je to obyčejná pomluva. Souhlasím pouze s částí stop imigrantům. Nikdo z nás tady vlny imigrantů nechce," reagoval Drahoš pro Deník.

Deník cituje advokáta Pavla Musila, který připomíná, že zákon o volbě prezidenta stanovuje, že kampaň musí probíhat čestně, poctivě a zejména nesmějí být zveřejňovány nepravdivé údaje. „Čestnost a poctivost je v tomto případě diskutabilní, konkrétně spojování kandidáta pana Drahoše s imigranty," konstatoval Musil

V komentáři ředitel redakcí Deníku Roman Gallo inzerát kritizuje, označuje ho za „hradní faul". Zeman podle něj zná odmítavý postoj Drahoše k uprchlickým kvótám.

Vydání regionálního Deníku, čtvrtek 18.1. 2018

Vydání regionálního Deníku, čtvrtek 18.1. 2018

Deník Právo zase přináší velký rozhovor s Jiřím Drahošem pod titulkem: „K migrační krizi se vyslovuji jasně. Vítač nejsem”. Také tento text tak vytváří protiváhu inzertnímu sdělení.

Titulní strana deníku Právo, čtvrtek 18.1. 2018

Titulní strana deníku Právo, čtvrtek 18.1. 2018

Podle informací MediaGuru.cz není jednoduché pro vydavatele denního tisku takové inzeráty odmítat. Zhotovitelem inzerátu jsou Přátelé Miloše Zemana, ale zadavatelem firma Euro-Agency, za kterou jednají Miroslav Schön a Blanka Schönová. Euro-Agency je personálně propojená se společností Mountfield (Schön je zde místopředsedou představenstva), která je jedním z největších zadavatelů tiskové inzerce vůbec. V případě podmíněného provázaní inzerce od obou klientů se tak mohou vydavatelé dostat pod nepříjemný tlak.

-mav-