Přehled: Očekávané události roku 2018

čtvrtek, 4. ledna 2018, 11:15 Marketing MediaGuru

Přinášíme přehled očekávaných událostí letošního roku, jež by mohly být zajímavé k marketingovému využití.

Rok 2018 přinese řadu událostí, jež se dají využít pro marketingovou komunikaci. Slavit se bude 100 let od vzniku Československa. Hned zkraje roku se budou konat prezidentské volby, na podzim proběhnou volby do senátu a zastupitelstev obcí. V únoru se odehraje zimní olympiáda v jihokorejském Pchjočchangu, kterou v Brně a Ostravě doplní olympijské festivaly. Dánsko bude v květnu hostit Mistrovství světa v ledním hokeji. Přelom června a července bude patřit světovému fotbalovému šampionátu v Rusku, nicméně bez české účasti. Na své si přijdou fanoušci hudebních i filmových festivalů. Do kin vstoupí film s Tondou Blaníkem. 

LEDEN

Od 6. ledna se jede Rallye Dakar. Ve dnech 12. až 13. ledna proběhne první kolo prezidentských voleb, druhé bude případně následovat 26. až 27. ledna. Od poloviny ledna do konce února se uskuteční Grand Restaurant Festival. Do kin přijde nová pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny, dále filmy Velká hra režiséra Aarona Sorkina, Odnikud od Fatiha Akina, Kolo zázraků Woody Allena, Všechny prachy světa od Ridleyho Scotta, Nejtemnější hodina s Gary Oldmanem či thriller Cizinec ve vlaku s Liamem Neesonem. Ve dnech 18. až 21. ledna proběhnou na Výstavišti Brno veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour, v pražských Letňanech bude možné od 18. do 20. ledna navštívit veletrh For Decor & Home, 30. ledna se na stejném místě bude konat veletrh technologií, marketingových nástrojů a agentur Ecommerce Expo Prague. 

ÚNOR

Od 9. do 25. února se budou konat zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjočchangu, v Brně a Ostravě bude po celou dobu možné okusit olympijské festivaly. O víkendu 16. až 18. února se poběží Jizerská 50. Tři koncerty v Česku odehraje skupina The Dire Straits, v Brně vystoupí také skupina The Animals. Ve dnech od 1. do 4. února proběhne ve vybraných městech České republiky festival severských filmů Scandi, 11. února začne festival japonského filmu a kultury Eiga-Sai a na přelomu února a března se bude konat La Película, festival španělsky mluvených film. Filmovou premiéru bude mít Prezident Blaník, nový film Jana Švankmajera Hmyz, snímek Clinta Eastwooda Paříž 15:17, Akta Pentagon: Skrytá válka od Stevena Spielberga a také závěrečný díl trilogie Christiana Greye a jeho Anastasie – Padesát odstínů svobody. V Praze na Výstavišti proběhne od 15. do 18. února veletrh gastronomie a zařízení pro hotely a restaurace Top gastro & hotel a také Holiday World, středoevropský veletrh cestovního ruchu. V Brně se bude od 17. do 19. února konat veletrh obuvi a koženého zboží Kabo a módní veletrh Styl. Na přelomu měsíce zde proběhne také potravinářský veletrh Salima nebo vinařský Vinex, na obaly se zaměří EmbaxPrint. 

BŘEZEN 

V pondělí 5. března zahájí 20. ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. V sobotu 10. března budou předány ceny Český lev. Ve dnech 16. až 23. března bude Praha zasvěcena módě, konat se bude Mercedes-Benz Prague Fashion Week. V pražských Letňanech proběhne od 9. do 11. března turistický veletrh For Travel, dny 16. a 17. března budou patřit 25. kosmetickému veletrhu World of Beauty & Spa, následovat po něm bude soubor veletrhů o bydlení a zahradě For Habitat, For Garden a For Interior. Na pražském Výstavišti se bude ve dnech 23. až 25. března konat Festival Evolution. V Brně se bude na začátku měsíce konat Motosalon, od 20. do 23. března Amper, mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Doplní je přehlídky Svět ženy, ProDítě či Rybaření. Do kin vstoupí mimo jiné snímky Tomb Raider, Máří Magdaléna, Mečiar či Důvěrný nepřítel. 

DUBEN

RunCzech zahájí 7. dubna běžeckou sezónu půlmaratónem. Ve středu 4. dubna budou vyhlášeny literární ceny Magnesia Litera. V Brně bude 15. dubna koncertovat Bob Dylan. Na začátku měsíce proběhne v Letňanech veletrh cyklistiky For Bikes, od 12. do 15. dubna se uskuteční soubor veletrhů pro rodinu a volný čas – For Family, For Kids, For Pets a Aktiv 55+. Brno bude ve dnech 25. až 28. dubna hostit veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex a také akci o chytrých řešeních pro města a obce Urbis Smart City Fair. Téměř celý měsíc poběží Dny evropského filmu (7. – 24. 4.). Do kin vstoupí Avengers: Infinity War či český snímek Hastrman Ondřeje Havelky. Poslední dubnová sobota bude v Praze patřit festivalu Utubering.

KVĚTEN 

První květnovou sobotu (5. 5.) se Utubering přesune do Brna, ve stejný se bude konat i Brněnský Majáles. V květnu proběhne v Dánsku Mistrovství světa v ledním hokeji. V Itálii se pojede Giro d'Italia. Ve dnech 5. a 6. května se v Praze poběží maratón. Od 1. do 6. května se bude v Třeboni konat festival animovaných filmů Anifilm, v Praze se uskuteční ve dnech 10. až 13. května Svět knihy, který se bude letos věnovat komiksu a převratnému 20. století, dny 18. až 20. květnou budou v Brně patřit Animefestu, festivalu japonského komiksu, filmu a moderní japonské kultury, ve Zlíně proběhne na přelomu května a června již 58. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Na pátek 25. května připadá Noc kostelů. Od 12. května zahájí Pražské jaro. V kinech budou mít premiéry filmy jako Deadpool 2, muzikál A Star Is Born s Lady Gaga či film Gauguin s Vincentem Casselem. Ve dnech 21. až 23. května se v Praze uskuteční mezinárodní veletrh vína Wine Prague, v Brně proběhne ve dnech 26. až 27. května soutěž vín Grand Prix Vinex. Ve dnech 29. až 31. května budou Letňany patřit veletrhu reklamy, médií a polygrafie Reklama Polygraf, dále veletrhu obalových inovací a technologií, na který naváže pátý ročník veletrhu eventových služeb. Ve středu 30. května proběhne devátý ročník mezinárodního reklamního festivalu PIAF.

ČERVEN

V Ostravě vystoupí 6. června němečtí Scorpions!, v Plzni 12. června skupina Judas Priest, den na to v Praze koncertuje Ozzy Osbourne, 19. června Ringo Starr a 20. června Iron Maiden. Ve čtvrtek 14. června začne téměř měsíční festival Smetanova Litomyšl, v pátek 16. června odstartuje Votvírák sezónu letních hudebních festivalů,. Ve dnech 22. až 23. června proběhne Prague Metronome Festival. Ve dnech 8. a 10. června proběhne v Praze motoristická slavnost Legendy. Od 17. června začne v Rusku mistrovství světa ve fotbale. Do kin vstoupí film Sicario 2: Soldado, Jurský park: Zánik říše a Debbie a jeho parťačky. V pátek 29. června zahájí 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

ČERVENEC

Začátkem července začne Wimbledon. V Brně vystoupí 2. července skupina Deep Purple. Ve dnech 4. až 6. července se bude u Hradce Králové konat festival Rock for People. V Táboře bude od 13. do 15. července festival Mighty Sounds. Od 18. do 21. července se uskuteční Colours of Ostrava. Na konci měsíce – od 26. do 29. července – se bude konat v Liberci festival Benátská!, ve dnech 26. až 28. července proběhne Sázavafest. V Uherském Hradišti bude přelom měsíce patřit Letní filmové škole (27. července – 5. srpna). Sportovní pole bude patřit cyklistické Tour de France. Na filmové plátno se vrací muzikál Mamma Mia: Here We Go Again!. 

SRPEN

Ve dnech 8. až 11. srpna proběhne metalový Brutal Assault, od 23. do 25. srpna Hip Hop Kemp. V týdnu od 6. do 12. srpna se bude konat 8. ročník Prague Pride. Na přelomu měsíce se pojede španělská Vuelta (25. 8. – 16. 9.). V Brně se bude od 18. do 20. srpna konat podzimní veletrh obuvi a koženého zboží Kabo a módní veletrh Styl. Do kin přijde nový thriller Luca Bessona Anna, další pokračování Mission: Impossible a Úžasňákovi 2.

ZÁŘÍ

V září by měla proběhnout módní událost Mercedes-Benz Fashion Week. Ve dnech 6. až 8. září proběhne v Letňanech veletrh For Decor & Home. Ostrava bude hostit Evropský pohár v atletice. Většinu měsíce bude v hlavním městě probíhat festival Dvořákova Praha. Premiéru bude mít film Mary Queen of Scots či česká komedia Po čem muži touží.

ŘÍJEN

Ve dnech 4. až 7. října proběhne v pražských Letňanech veletrh nábytku, interiérů a doplňků a také veletrh For Gastro & Hotel, od 25. října bude veletržní prostor patřit hračkám, videohrám a potřebám pro děti a kojence. V Pardubicích se 14. října poběží Velká Pardubická. Jihlava bude ve dnech 25. až 30. října hostit Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Dny 11. až 14. října budou zasvěceny festivalu světla Signal. Ve čtvrtek 25. října zahájí Designblok. V neděli 28. října se bude slavit 100 let od vzniku Československa. Proběhnou volby do Senátu Parlamentu ČR a do zastupitelstev obcí. Do kin vstoupí filmy Halloween, First Man nebo český Toman. 

LISTOPAD

V Brně se ve dnech 9. až 11. listopadu konat veletrh sportu, tance a zábavy Life!, ve dnech 15. až 18. listopadu v Praze proběhne veletrh osobních a užitkových vozů. Na 17. listopadu by měla připadnout Noc divadel. Proběhnout by měl Festival francouzských filmů. Premiéru bude mít česká pohádka Čertí brko a filmy Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zložiny, The Grinch, Louskáček a čtyři říše či X-Men: Dark Phoenix. 

PROSINEC

Prosinec bude patřit především adventu a všemu, co k němu patří. Do kin přijde nový muzikál Mary Poppins se vrací s Emily Bluntovou a Colinem Firthem. 

-stk-