Český rozhlas se ohradil proti tvrzením Tomia Okamury

pátek, 16. února 2018, 10:30 Aktuality, Rádio MediaGuru

Už podruhé reaguje Český rozhlas na útoky Tomia Okamury na veřejnoprávní rozhlas.

René Zavoral, foto: ČRo

René Zavoral, foto: ČRo

Český rozhlas se ohradil proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury, která zveřejnil ve svém prohlášení. Ve stanovisku podepsaném generálním ředitelem Českého rozhlasu René Zavoralem odmítl Český rozhlas, že by prostřednictvím svého vysílání vedl „kampaň“.

„Kategoricky se ohrazujeme proti tomu, že by Český rozhlas jakýmkoli způsobem ‚špinil‘ jakékoliv politiky či politické subjekty a vstupoval do společenského dění v České republice jinak, než mu určuje jeho veřejnoprávní rozměr daný zákony a Kodexem ČRo. Slova předsedy SPD Tomia Okamury vnímáme jako zastrašování média veřejné služby a jako pokus o ovlivňování nezávislosti Českého rozhlasu," reagoval Český rozhlas.

Podle Okamury vzniká dojem, že Český rozhlas otevřeně vstoupil do politiky jako politický subjekt, který je součástí politického zápasu v České republice. „Za peníze českých občanů špiní nepohodlné politiky a politické subjekty. Žádáme, aby Český rozhlas sdělil občanům České republiky, kolik jsou platy a mzdy jednotlivých redaktorů,“ uvedl.

Druhý útok Tomia Okamury na Český rozhlas vyvolává podle ČRo obavy, že jsou předsedovi SPD „zřejmě vzdáleny demokratické hodnoty, na kterých byla naše společnost vybudována″.

-mav-