CME: Tržby skupiny Nova loni vzrostly o více než tři procenta

čtvrtek, 8. února 2018, 08:25 TV MediaGuru

Majitel televize Nova oznámil výsledky za čtvrté čtvrtletí 2017 a za celý loňský rok.

Studio pořadu Víkend, foto: TV Nova

Studio pořadu Víkend, foto: TV Nova

Tržby společnosti CME, majitele televizní skupiny Nova, na českém trhu v posledním čtvrtletí roku 2017 a za celý rok 2017 vzrostly o více než tři procenta. Výsledek ovlivňuje kurzový přepočet, pokud by se nebrala v úvahu změna kurzu dolaru, byl by růst ve čtvrtém čtvrtletí o 19 procent a za celý rok 2017 o 10 procent. Vyplývá to z výsledků společnosti CME, které ve čtvrtek ráno zveřejnila. 

Celkové výnosy CME na českém trhu loni představovaly 209 mil. USD (cca 4,9 mld. Kč podle průměrného kurzu USD v roce 2017). Česko i za loňský rok zůstalo výnosově nejsilnější zemí skupiny CME, ve kterých působí.

Výnosy CME v zemích, ve kterých působí, zdroj: CME

Výnosy CME v zemích, ve kterých působí, zdroj: CME

Provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA vzrostl loni v Česku za celý rok o jedno procento na 83,4 mil. USD (cca 1,9 mld. Kč). Za období čtvrtého čtvrtletí se meziročně snížil o dvě procenta. Výsledek znovu ovlivnila změna kurzu dolaru mezi lety 2016 a 2017. Český trh zůstává z pohledu OIBDA nejsilnějším před trhem rumunským.

OIBDA v zemích CME, zdroj: CME

OIBDA v zemích CME, zdroj: CME

CME do výsledků za loňský rok už nezařadila operace ve Slovinsku a v Chorvatsku, které nabídla k prodeji. Výsledky celé skupiny v loňském roce ukázaly růst výnosů o 9 %, resp. o 5,5 % při zohlednění směnného kurzu. Provozní zisk vzrostl o 19 procent, OIBDA o 17 %. Firma za rok 2017 vykázala zisk 54 mil. USD.

V roce 2017 se výnosy z televizní reklamy při aktuálním směnném kurzu zvýšily o osm procent a při konstantním směnném kurzu o pět procent. Poplatky za distribuci od provozovatelů kabelových a satelitních platforem a příjmy z předplatného vzrostly při konstantním směnném kurzu o 15 procent.

CME uvedla, že v roce 2018 předpokládá využití získaných prostředků z provozní činnosti, z prodeje svých stanic v Chorvatsku a ve Slovinsku, z uplatnění warrantů a z úspory z nižších závazků na dluhové služby, díky čemuž má splatit značnou část svého dlouhodobého dluhu.

Podrobné výsledky hospodaření CME si můžete stáhnout níže.

-mav-