Kellnerova PPF kupuje od MTG bulharskou TV Nova

pondělí, 19. února 2018, 10:10 TV MediaGuru

Švédská společnost MTG potvrdila v pondělí dopoledne dohodu o prodeji TV Nova v Bulharsku.

Bulharská TV Nova, foto: Nova BG

Bulharská TV Nova, foto: Nova BG

Švédská společnost MTG prodává svůj 95% podíl v bulharské televizní skupině Nova investiční skupině PPF kontrolované Petrem Kellnerem. MTG to oznámila v pondělní dopoledne. Prodej má být v souladu se stávající strategií MTG transformovat se z tradičního vysílatele k firmě poskytující globální digitální zábavu. Tržní kapitalizace má představovat 185 mil. euro (cca 4,7 mld. Kč).

MTG chce výnosy z prodeje bulharské televize použít pro investice do digitálních aktivit v severských zemích. 

Investiční skupina  PPF informovala, že zároveň kupuje také zbylých 5 % od společnosti Eastern European Media Holdings.

Nova je jednou ze dvou hlavních komerčních televizí v Bulharsku. Patří pod ní sedm televizních stanic a 19 online médií, které dohromady vytvářejí obrat ve výši 991 mil. SEK (cca 2,5 mld. Kč) a provozní zisk ve výši 195 mil. SEK (cca 0,5 mld. Kč). Zaměstnává 650 lidí.

Transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů, uskutečnit by se měla v průběhu prvního pololetí 2018.

Nova Broadcasting Group

Nova Broadcasting Group tvoří stanice šířené zdarma: Nova, Kino Nova, mužský kanál Diema, ženský Diema Family a sportovní Nova Sport. V segmentu placených TV je to sportovní kanál Diema Extra a sportovní webový portál Gong. Další aktivity zahrnují rádio Radio Nova News a internetovou společnost Net Info, pod kterou patří nejnavštěvovanější portály ABV Mail a Vbox7 a zpravodajský Vesti.bg.

MTG už loni na podzim dokončila prodej svých aktivit v pobaltských zemích. Kupcem jejích společností v Estonsku, Litvě a Lotyšsku se stala Providence Equity Partners, majitel litevského a lotyšského mobilního operátora Bite. 

Českou televizní stanici Prima, kterou vlastnila z poloviny, prodala v loňském prvním čtvrtletí. Kupujícím se stala firma Denemo Media, vlastněná Vladimírem Komárem a Ivanem Zachem. Před tím se stáhla také z maďarského trhu a ve stejném roce i z ruského trhu.

MTG letos na začátku února oznámila, že se s dánskou telekomunikační společností TDC Group dohodla na koupi skandinávské divize zábavy a vysílání. Později ale informovala, že TDC od záměru nakonec ustoupila

Na bulharském televizním trhu se tak Petr Kellner potká s vlastníkem tuzemské televize Nova, společností Central European Media Enterprises (CME). CME provozuje v Bulharsku stanice skupiny bTV, jde celkem o šest kanálů. Podíly bTV a Novy se liší podle cílových skupin. Zatímco v širší skupině 4+ má vyšší podíl bTV (25,4 %), v obchodní skupině 18-49 si vede lépe Nova (21,5 %), ukazují prosincová data za celodenní vysílání. V případě součtu všech kanálů obou skupin se podíl Novy v prosinci 2017 přiblížil k 30 % (4+), zatímco bTV k 34 %. V kategorii 18-49 byla situace vyrovnanější: skupina Nova měla necelých 31 % a bTV necelých 32 %.

Podíl TV stanic na bulharském trhu, prosinec 2017, 4+, zdroj: Nielsen Admosphere

Podíl TV stanic na bulharském trhu, prosinec 2017, 4+, zdroj: Nielsen Admosphere

Podíl TV stanic na bulharském trhu, prosinec 2017, 18-49, zdroj: Nielsen Admosphere

Podíl TV stanic na bulharském trhu, prosinec 2017, 18-49, zdroj: Nielsen Admosphere

Petr Kellner se může podle bulharského týdeníku Kapital stát také vlastníkem telekomunikačního operátora Telenor v Bulharsku. Informaci, že je Kellnerova skupina PPF vyvoleným kandidátem Telenoru na získání telekomunikačního byznysu v Bulharsku, ale i v Srbsku a Černé Hoře, týdeníku potvrdily tři zdroje blízké jednáním.

-mav-

PPF

  • Skupiny PPF v současnosti v oblasti médií působí prostřednictvím společnosti O2 Czech Republic, která je největším telekomunikačním operátorem na českém trhu (pro PPF je O2 finanční investicí, skupina nezasahuje do obchodního vedení společnosti). O2 je se svou službou O2 TV největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Podíl skupiny PPF v O2 Czech Republic, která působí i na Slovensku, je 81,1 procenta.
  • Skupina PPF v minulosti v ČR ovládala televizi Nova, nad kterou převzala kontrolu v roce 2002. O dva roky později prodala PPF Novu mediálnímu koncernu Central European Media Enterprises (CME) za 16,5 miliardy korun a 11procentní akciový podíl v CME.
  • Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu surovin, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle telekomunikací působí PPF především v oblasti bankovnictví a finančních služeb, v realitách či biotechnologiích.
  • K nedávným akvizicím PPF patří například strojírenská společnost Škoda Transportation.
  • Skupina vlastnila v polovině minulého roku aktiva dosahující téměř 35 miliard eur (asi 887 miliard Kč) a zaměstnávala celosvětově 155.000 lidí. Loni v prvním pololetí PPF stoupl čistý zisk o 18 procent na 7,5 miliardy korun.
  • PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídící strukturu v Nizozemsku. Klíčovou holdingovou společností skupiny je PPF Group N. V. se sídlem v Amsterodamu.
  • Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. je Petr Kellner.

-čtk-