Reklamní formát kolekcí dorazil i na Instagram

pátek, 9. února 2018, 15:00 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Sociální síť testuje druh inzerce známý z Facebooku. V oblasti online nákupů se ovšem činí i Snapchat.

Zdroj: Instagram

Zdroj: Instagram

Instagram testuje (staro)nový reklamní formát, který by mimo jiné výrazně usnadnil internetové nakupování. Síť provozovaná Facebookem totiž zahájila testování takzvaných kolekcí, jež kombinují multimediální prvky a katalog produktů z jednoho e-shopu. Typicky tak uživatel může sledovat reklamní video, současně si „listovat“ virtuálním katalogem a zjišťovat podrobnosti o propagovaném zboží, případně si jej rovnou objednat z e-shopu příslušné značky. Funkci zatím testují módní a kosmetické značky Birchbox a Revolve. Firma plánuje funkci zpřístupnit během následujících měsíců dalším zadavatelům.

Jak pro server AdAge dodává mluvčí Instagramu, profily související s módou sleduje na této sociální síti 200 milionů lidí. Daný reklamní formát se tak zdá být ideálním nástrojem pro platformu, na které mají významnou úlohu takzvaní fashion bloggeři a jejich fanoušci. “Očekával bych, že kolekce budou mít na Instagramu stejný úspěch jako na Facebooku... Jako ostatně každý prvek, který je z největší sociální sítě na Instagram portován,“ míní Philip Huynh z digitální agentury 360i.

Již nyní ale Instagram mnohdy připomíná výkladní skříň a katalog v jednom, když již dříve přišel s možností otagovat jednotlivé zboží na snímku. V tomto trendu hodlá pokračovat. „Stále více lidí vyhledává příspěvky konkrétních firem a značek,“ uvedla minulý týden Sheryl Sandbergová, provozní ředitelka Facebooku. „Zhruba dvě třetiny návštěv firemních profilů na Instagramu tvoří lidé, kteří dané účty ještě vůbec nesledují. Mnoho podniků tímto nachází nové zákazníky,“ dodala podle AdAge Sandbergová. Firma by si tím mohla kompenzovat úbytek počtu uživatelů v Severní Americe.

Trendu, kdy se ze sociálních sítí stávají de facto prodejní kanály, chce ovšem využít také přímá konkurence. Komunikační platforma Snapchat totiž minulý týden představila svůj vlastní „e-shop“ fungující v rámci aplikace, kde jsou na prodej propagační materiálu samotného Snapchatu. Portál AdAge nicméně připomíná, že může jít jen o první krok.

Následovat by mohlo zpřístupnění tohoto či jemu podobných nákupních kanálů renomovaným značkám a zadavatelům. O tom, že Snapchat jim má z marketingového a komerčního hlediska co nabídnout, navíc svědčí jeho aktuální finanční výsledky. Ty z posledního kvartálu totiž výrazně předčily očekávání, tržby Snapu, provozovatele Snapchatu činily 285 milionů dolarů namísto předpovídaných 253 milionů. To představuje meziroční nárůst o 72 procent. Počet denních uživatelů rovněž poskočil, a to téměř o pětinu na 187 milionů.

Agentura Bloomberg připomíná, že k lepším ekonomickým číslům Snapu pomohlo i masivní nasazení programatické reklamy. Každé ze sociálních médií tak jde vstříc značkám různými kroky a odlišným tempem, nicméně dané úsilí ukazuje, že tyto platformy se na mediálním trhu usazují.

-jav-