Senát chce zklidnit pnutí v ČRo kvůli reportážím o Agrofertu

úterý, 13. února 2018, 17:00 Rádio, Aktuality MediaGuru

Senátní komise pro sdělovací prostředky jednomyslně doporučila zklidnit situaci v ČRo.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Za běžný pracovní a názorový spor označil v úterý generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral střet, který vyvolala jeho kritika reportáže o hospodaření Agrofertu na cizích pozemcích. Situace se podle Zavorala už uklidnila po prohlášení, v němž odvolal své výroky o účelovosti reportáže. Řekl to při jednání senátní komise pro sdělovací prostředky, která jednomyslně doporučila zklidnit situaci ve veřejnoprávním rozhlasu a nalézt řešení v duchu požadavků zákona o Českém rozhlasu.

Senátoři z komise se shodli na tom, že veřejnoprávní rozhlas by měl fungovat bezchybně a podávat objektivní ověřené informace. Pnutí kvůli reportáži by se mělo uklidnit, aby nepřerostlo v „neřešitelnou situaci, která by všem zaměstnancům Českého rozhlasu znemožňovala provádět kvalitní práci“, citovala z usnesení komise její předsedkyně Daniela Filipiová (ODS).

Český rozhlas v reportáži Janka Kroupy informoval loni na konci listopadu o tom, že koncern Agrofert, který do loňského února vlastnil současný předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO), hospodaří na 1700 hektarech polností s neujasněnou majetkovou strukturou. Na většinu pozemků podle reportáže navíc pobírá dotace. Následně o příspěvku diskutovala Rada Českého rozhlasu, na reportáž jako na neobjektivní si stěžoval místopředseda rady Tomáš Kňourek. Proti Zavoralově kritice se v petici ohradily dvě stovky zaměstnanců rozhlasu.

Kroupa zpochybňování své práce na senátní komisi odmítl. Upozornil, že reportáž před odvysíláním prošla standardní schvalovací procedurou. Situace má podle něj řešení uvnitř rozhlasu, například v tom, že se oddělí jeho manažerské a žurnalistické vedení.

Zavoral řekl, že jako generální ředitel má právo hodnotit práci zaměstnanců rozhlasu. Podotkl také, že odmítl stížnosti Agrofertu na reportáž a jeho žádosti o omluvu. Trvá ale na tom, že reportáž byla pochybením z hlediska formy. „Z mého pohledu ta práce nebyla kvalitně odvedena,“ prohlásil. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání podle šéfa rozhlasu požádala o vyjádření, proč v reportáži „nedošlo k jednoznačné objektivitě“. Stanovisko ke sporu má počátkem března dodat Etická komise Českého rozhlasu.

Senátorka ČSSD Eva Syková nechce, aby média suplovala práci policie. Doporučovala kvůli tomu, aby investigativní reportáže v rozhlase byly zřetelně odděleny podobně jako v České televizi. Renata Chmelová (KDU-ČSL) uvedla, že v kauze pochybil Zavoral svou kritikou. Václav Chaloupek z klubu STAN varoval před tlakem ANO, KSČM a SPD na veřejnoprávní média, stížnost Agrofertu byla podle něj „jednou ze zkoušek odolnosti“.

-čtk-