ČT zahájila vysílání v DVB-T2, v síti jsou i stanice ČRo

čtvrtek, 29. března 2018, 13:25 TV MediaGuru

Od 29. března zahájila Česká televize vysílání svých stanic v DVB-T2. Všechny programy jsou v HD kvalitě.

Foto: Česká televize

Foto: Česká televize

Česká televize zahájila ve čtvrtek 29. března digitální pozemní vysílání v přechodové síti pro nový standard DVB-T2, který postupně nahradí stávající DVB-T. Vysílací síť České televize pokrývá 98,7 procenta populace a nabízí poprvé všech šest kanálů ČT v HD kvalitě. 

Poprvé jsou tak ve vysokém rozlišení v pozemním vysílání i programy ČT 24, ČT Déčko a ČT Art. Síť zároveň vysílá osm rozhlasových stanic Českého rozhlasu - Radiožurnál, Dvojku, Vltavu, Plus, Wave, D-dur, Junior a Jazz. Zvýšením počtu vysílačů v květnu z 22 na 26 pokrytí vzroste na 99,6 procenta populace.

Zároveň se spuštěním přechodové sítě vypadl kanál ČT :D/Art z komerčního multiplexu 3, kde jej nahradil nový program Prima Krimi. Diváci, kterým program z nabídky zmizel, mohou zkusit přeladit na jiný vysílač pro regionální sítě, pořídit si přijímač pro DVB-T2 nebo přejít na satelitní nebo kabelové vysílání.

V květnu se Déčko do celoplošného vysílání DVB-T vrátí, když nahradí v Multiplexu 1 program ČT Sport. Od konce května tak bude program ČT Sport dostupný v zemském vysílání pouze ve vysokém rozlišení v přechodovém multiplexu ČT ve standardu DVB-T2 a v regionálních DVB-T sítích.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1500 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují.

-čtk-