Facebook barevně odlišuje mimořádné zprávy

sobota, 10. března 2018, 08:10 Internet & Mobil MediaGuru

Desítky dalších vydavatelů mají možnost označit svůj příspěvek na Facebooku coby „breaking news“, zpráva vizuálně vynikne.

Zdroj: Facebook

Zdroj: Facebook

Největší sociální síť světa začala v listopadu testovat speciální tlačítko, které by vydavatelům umožňovalo zvýraznit příspěvky z jejich stránky jako takzvané breaking news. Ty by získaly speciální červený ukazatel. Nyní tento test rozšiřuje mezi další desítky největších mediálních domů. Facebook zároveň upozorňuje, že využití funkce nemá vliv na umístění toho kterého příspěvku v newsfeedu, byť firma něco takového zvažuje v budoucnu, připomíná portál SocialMediaToday.  

Vydavatelé ale musejí počítat s tím, že možnost zveřejnit „breaking news“ mají jen jednou za den. Současně mohou nastavit, po jakou dobu se má červený indikátor mimořádné zprávy u příspěvku zobrazovat. Užívatelé navíc mají možnost nahlásit či zpochybnit případ, kdy dané označení získala zpráva, kterou za zásadní nepovažují – mohou tak snadno učinit po rozkliknutí menu v pravém horním rohu příspěvku.

Vydavatelům sice momentálně dané zvýraznění důstojné místo ve výpisu příspěvků nezajistí, přesto jim ale může s dosahem jejich obsahu pomoci. Naznačují to statistiky Facebooku, které z řečeného testování označování „breaking news“ vyplývají. Tyto mimořádné zprávy totiž v průměru generovaly o čtyři procenta větší proklikovovst, o sedm procent více lajků a dokonce o 11 procent více sdílení než standardní příspěvky podobné tematiky. V neposlední řadě je třeba zmínit také čtyřprocentní nárůst v počtu komentářů. Jak připomíná server SocialMediaToday, právě tato poslední jmenovaná metrika nakonec může být z hlediska dosahu obsahu nejdůležitější. Facebook v nedávné době upravil algoritmus pro řazení příspěvků v newsfeedu tak, aby upřednostnil obsah od jednotlivých přátel na úkor stránek. Cílem je podnítit „smysluplnou interakci“. A právě v kontextu mimořádných zpráv získává otázka „smysluplnosti“ na naléhavosti, respektive její definice „Obecně získává obsah od přátel více interakcí než ten veřejný, což je důvodem, proč dosah obsahu od vydavatelů klesá,“ uvedl tento týden manažer Facebooku Adam Mosseri, zodpovědný za newsfeed, na svém Twitteru. Dodal, že v případě obsahu od vydavatelů hraje roli důvěryhodnost, informativnost a lokální prvky zpravodajství s tím, že ne všechna tato kritéria platí stejnou měrou pro všechny vydavatele. V konečném důsledku jim ale právě uvážené používání „breaking news“ může kvůli četnější interakci s publikem otevřít cestu do kanálu příspěvků většího množství uživatelů.

Další cestou by samozřejmě byly sponzorované příspěvky. Taková metoda je ale vzhledem ke zmiňované úpravě třídicího algoritmu Facebooku stále nákladnější. Jak server Recode.net upozornil na zjištění analytické společnosti AdStage, cena za tisíc impresí pro její klienty totiž na Facebooku meziročně výrazně vzrostla. V lednu o 122 procent, v únoru o 77 procent. Průdký nárůst přišel právě  po přelomu roku. Recode nicméně varuje před unáhlenými interpretacemi. AdStage je totiž jen jedním z mnoha partnerů Facebooku, a tak nepokrývá celé spektrum inzerentů. V další řadě je třeba si uvědomit, že statistiky zahrnují jen sedm týdnů od doby, kdy došlo k úpravě algoritmu, což rovněž představuje poměrně omezený vzorek. Bez ohledu na řečené ale problém toho, jak se mají facebookové stránky probojovat do newsfeedu, zůstává aktuální. Lze předpokládat, že „mimořádné zprávy“ budou pro mnohé z nich představovat vítaného pomocníka.

 -jav-