Google spustil prioritní indexování mobilních webů

neděle, 29. dubna 2018, 08:20 Internet & Mobil MediaGuru

Revoluce se ale nekoná. Oproti původním očekáváním nebyl zaveden separátní mobilní index.

Zdroj: Google

Zdroj: Google

Google po roce a půl testování začal migrovat stránky, které splňují doporučené standardy pro prioritní indexování mobilních verzí webů. Neoznámil ale uvedení separátního mobilního indexu. 

V říjnu roku 2016 sdělil Gary Illyes z Googlu, že v době, kdy je přes 80 procent výsledků ve vyhledávání označeno jako mobile-friendly, a vyhledávání bylo zadáno z mobilního zařízení, nedává Googlu smysl, aby se zobrazovaly výsledky postavené na desktopovém indexu. 

Aktuálně uvedená verze ale nadále pracuje s jedním indexem. „Naše systémy obvykle používaly desktopovou verzi obsahu, což může způsobit problémy pro uživatele mobilních telefonů, pokud se tato verze výrazně liší od verze pro mobilní zařízení. Indexování mobile-first znamená, že mobilní verzi stránky použijeme pro indexování a hodnocení, abychom lépe pomohli našim – primárně mobilním uživatelům – najít to, co hledají. Nadále máme jediný index, který používáme pro zobrazování výsledků vyhledávání. Nemáme první index pro mobilní zařízení,“ sdělil v oficiálním prohlášení Google.

Obsah by měl být crowlován (tj. sbírán do databáze vyhledávače) z mobilní verze webu. Google zároveň informoval, že všem stránkám, které budou migrovány, oznámí tuto skutečnost prostřednictvím nástroje Search Console.

Oproti původní zprávě, kdy se počítalo s rozdělením na dva indexy, je tedy nejzásadnějším momentem uvedené novinky to, že nejde o rozdělení indexů na mobilní a na desktopový. Roboti rozlišují mobilní a desktopovou verzi, přičemž hlavní je pro indexování ta mobilní. Kvůli tomu nebude mít indexování mobilní verze webu žádný vliv na hodnocení webu – respektive žádný pozitivní vliv navíc oproti stávajícímu stavu. Pokud Google vyhodnotí web jako autoritativní (tj. s vysokou návštěvností), bude takový web upřednostněn před mobilně optimalizovanými weby, a to i v situaci, kdy nebude plně optimalizován.

-smr-