Nova a Prima příští týden nastíní své záměry v DVB-T2

úterý, 29. května 2018, 10:10 TV, Aktuality MediaGuru

Na konferenci Digimedia 2018 mohou poodhalit své záměry v digitálním vysílání DVB-T2.

Marek Singer a Josef Uher, foto: Digimedia 2018

Marek Singer a Josef Uher, foto: Digimedia 2018

Dvě nejsledovanější tuzemské komerční televizní skupiny zatím neodhalily, jak budou postupovat po přechodu na vyšší digitální standard DVB-T2 a zda alespoň část svého vysílání zpoplatní. Jasněji by mohlo být příští týden, informoval pořadatel konference, AČRA-MK.

Na konferenci Digimedia 2018, která se ve středu 6. června bude zabývat mj. Technickým plánem přechodu na DVB-T2, vystoupí generální ředitel FTV Prima Marek Singer a technický ředitel skupiny Nova Josef Uher. Obě skupiny se již zapojily do souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2, důležitý však bude jejich postoj k obchodní strategii pro vysílání ve finálních sítích DVB-T2 po vypnutí stávajících celoplošných multiplexů ve standardu DVB-T

Nova i Prima v minulosti opakovaně odmítaly zařadit do pozemních vysílacích sítí HD verze svých programů.

Česká televize již od letošního března vysílá prostřednictvím DVB-T2 všech šest svých programů v rozlišení Full HD. 

S přednáškou o rakouském přechodu na DVB-T2 vystoupí výkonný ředitel rakouské společnosti IP Austria Walter Zinggl. Tamní vysílatelé se dohodli na zakódování HD verzí televizních stanic, zatímco SD verze vybraných stanic jsou k dispozici volně. 

Generální ředitel České televize Petr Dvořák upozorní na konferenci na problémy s financováním přechodu na DVB-T2, které nastanou v případě, že vláda v demisi prosadí návrh novely zákona o daních z pera ministerstva financí rušící loni zavedené vratky DPH pro veřejnoprávní rozhlas a televizi. 

Bližší program konference najdete zde.

-mav-