RRTV zahájila řízení s TV Nova kvůli pořadu Nova Duel

čtvrtek, 17. května 2018, 12:30 Aktuality, TV MediaGuru

Pořad, ve kterém se střetli před parlamentními volbami zástupci dvou stran, se nelíbí Radě pro rozhlasové a TV vysílání.

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) rozhodla zahájit správní řízení s provozovatelem TV Nova. Důvodem je podle RRTV možné porušení zákona o vysílání tím, že Nova před parlamentními volbami v roce 2017 odvysílala pořad Nova Duel. Stalo se tak 19. října 2017. 

„Jehož hosty byli zástupci pouze dvou kandidujících subjektů, konkrétně předseda hnutí ANO Andrej Babiš a volební lídr strany ČSSD Lubomír Zaorálek. Odvysíláním tohoto pořadu určeného pro prezentaci pouze dvou politiků v období bezprostředně předcházejícím konání voleb (předvečer voleb) mohla být narušena vyváženost vysílání ve prospěch těchto politických subjektů. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě," uvedla ve čtvrtek RRTV.

Televize Nova už loni na podzim argumentovala, že diskuse dvou nejvážnějších kandidátů na premiéra je běžnou praxí západních televizních stanic. Dodala také, že volební vysílání TV Nova netvořil jen pořad Nova Duel, ale řada dalších pořadů. Teď uvedla, že k avizovanému správnímu řízení má pouze informace z tiskové zprávy RRTV a že zatím neobdržela žádné oficiální písemné rozhodnutí o zahájení řízení. „Předvolební vysílání TV Nova bylo objektivní, nestranné, vyvážené a plně v souladu s právními předpisy. Předvolební vysílání, jehož byl Nova Duel součástí, poskytlo odpovídající prostor všem politickým stranám a hnutím, které se dle volebních průzkumů mohly dostat do Poslanecké sněmovny. Navíc přímé volební duely dvou nejpravděpodobnějších kandidátů na post premiéra jsou běžnou praxí nejenom západních televizních stanic," reagovala mluvčí Novy Jana Ondrejechová.

O pořadu Nova Duel rozhodoval loni mimořádně i soud. Piráti loni chtěli, aby soud Nově uložil odvysílání duelu zdržet do doby, než o věci rozhodne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Soud ale žalobu zamítl.

-mav-