Twitter se snaží omezit dosah trollů

neděle, 20. května 2018, 09:25 Internet & Mobil MediaGuru

Mikroblogovací služba upravuje řazení konverzací, výsledků vyhledávání a doporučovaného obsahu.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Interakce na Twitteru mají být kultivovanější. Sama firma firma si pod tím představuje omezení dosahu působnosti těch účtů, jejichž chování by šlo označit coby trollování. Jak popisuje Twitter na svém blogu, vyhodnocovat bude nikoliv obsah tweetů a odpovědí, ale reakce ostatních uživatelů na ně a zejména chování účtu samotného. Doslova má jít o „tisíce“ pomocných ukazatelů, které mají o upozadění toho kterého obsahu zařazením níže na timeline spolurozhodovat.

Jaké úkony tedy mohou účet poslat do twitterového propadliště? Firma uvedla několik příkladů: když uživatel reaguje na tweety velkého množství účtů, které nemá ve sledování. Podezřelá je i situace, když sám zakládá více twitterových účtů z jedné IP adresy a když je daný profil úzce provázán s těmi, které porušily uživatelské podmínky Twitteru. Samostatnou kategorii pak představuje, kolikrát byl uživatel zablokován ostatními. Neméně podezřelá je pak podle firmy skutečnost, pokud správce profilu neuvedl kontaktní e-mail.

Příspěvky na Twitteru se začínají podle popsaného klíče řadit od tohoto týdne s tím, že uvedené „behaviorální filtry“ lze v nastavení dodatečně vypnout. V případně vyhledávání navíc na uživatele čeká možnost nechat si „Zobrazit vše.“ Firma nicméně již získala během testovací fáze představu o přínosu novinky. Z dosavadního testování totiž údajně vyplynulo, že zavedení filtrů vedlo k téměř desetinovému poklesu nahlašovaných závadných příspěvků či škodlivého chování v konverzacích pod tweety. V případě výsledků vyhledávání mezi obsahem Twitteru šlo o čtyřprocentní pokles. Případnou představu „virtuálních čistek“ se pak snaží Twitter mírnit informací, že předmětem nahlašování je obecně méně než jedno procento z celkového počtu více než 330 milionů účtů.

Sociální sítě jako správci veřejné debaty

Nejde přitom o první aktivity provozovatele této služby, jež mají údajně přispět ke kultivaci veřejné diskuze a jejímu očištění od falešných zpráv, nenávistných projevů a trollování. Na konci února například Twitter smazal tisíce roboticky spravovaných účtů, jež údajně uměle zesilovaly dosah určitých sdělení. Část konzervativně se profilujících uživatelů a publicistů si posléze stěžovala, že zničehonic takto ztratila nemalou část followerů.

V podobném úsilí jde ale ještě dál Facebook, největší sociální síť světa. Ta tento týden podle své zprávy o vymáhání komunitních standardů odstranila za první letošní kvartál přes 860 milionů příspěvků a téměř 600 milionů falešných účtů. Největší kategorii mezi zablokovanými příspěvky tvořil s 837 miliony případů obsah, jenž firma označuje jako spam. Jde o „neautentickou aktivitu" provozovanou automatizovanými systémy či koordinované zveřejňování obsahu na vícero účtech zároveň s cílem šířit „zavádějící" sdělení, ať už komerční nebo jiné povahy.

Zbytek odstraněných příspěvků tvoří nevhodný sexuální obsah (21 milionů), posty „glorifikující násilí nebo oslavující utrpení a ponížení jiných” (3,4 miliony), nenávistná sdělení (2,5 milionu) a teroristická propaganda (1,9 milionu).

„Toto je začátek cesty, nikoli její konec, a my se snažíme být tak otevření, jak to jen jde," citoval deník The Guardian Richarda Allana, který působí jako viceprezident veřejných záležitostí pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Jak tedy ukazují aktivity Twitteru, Facebook ve svém tažení za „kultivaci kyberprostoru“ nebude sám. Zda takové nepřímé spojenectví opravdu bude znamenat přínos, zřejmě naplno vyjde najevo při dalších amerických prezidentských volbách.

-rv-