Týden inovací představil chytrou prodejnu i rostlinnou lampu

úterý, 15. května 2018, 14:50 Retail MediaGuru

Třetí ročník konference Týden inovací ukazuje možnosti internetu věcí i v retailu.

Rostlinná lampa, foto: Living Light

Rostlinná lampa, foto: Living Light

V pražském Foru Karlín zahájil v pondělí 14. května třetí ročník mezinárodní konference Týden inovací, který pořádá European Leadership and Academic Institute (ELAI). Po úvodu, jehož se zúčastnila humanoidní robotka Sophia s umělou inteligencí, které na sklonku loňského roku udělila Saúdská Arábie občanství, nabídne akce řadu přednášek, workshopů a prezentací firem.

V rámci inovačního veletrhu představily společnosti AppSatori a Pixman svou chytrou prodejnu sestávající z in-store obrazovek s využitím technologie Google. Na obrazovkách je možné personalizovat obsah, motivovat zákazníka k dalšímu nákupu nebo reagovat na dění v prodejně. Jejich prostřednictvím se do kamenného obchodu přenáší prvky známé z e-commerce světa: po naskenování daného produktu se tak na obrazovce objeví názory influencerů či další hodící se produkty, rovněž jsou v reálném čase kontrolovány skladové zásoby, díky čemuž je možné hned zjistit, zda je produkt na prodejně či je potřeba ho doobjednat. Nabízí se také využití pro speciální prodejní akci s odpočítáváním času.

Ukázka obrazovek Chytré prodejny, foto: MediaGuru.cz

Ukázka obrazovek Chytré prodejny, foto: MediaGuru.cz

Možnosti, jak oživit prodejny či e-shopy audiovizuálním obsahem, ukázala firma Movisio, jež vytváří průmyslové animace, interaktivní 3D obsah a virtuální realitu. K zajímavosti kamenného obchodu mohou přispět hologramy, k prezentaci automobilů, módy, ale i například zbraní se může hodit 3D prezentace.

„Rostlinné lampy“, které nepotřebují ani elektrickou zásuvku, ukázal nizozemský start-up Living Light. Lampa, kterou navrhla designérka Ermi van Oersová, se rozsvítí jen pomocí tzv. mikrobiální energie, kterou rostliny produkují v rámci fotosyntézy.

Mobilní operátor Vodafone prezentoval své spojení se společností Hardwario, která vytváří chytrá zařízení pro širokou škálu využití. Díky Vodafone úzkopásmové síti Narrow Band – Internet of Things je možné inteligentní přístroje instalovat například do lesů, kde monitorují teplotu lapačů kůrovců, či do tzv. vermireaktoru, který kromě zpracovávání odpadu vermikompostováním také vyrábí energii. Další „udělátka“ si mohou lidé postavit sami pomocí hardwarové stavebnice Big Clown, k níž Hardwario poskytuje software i technickou podporu.

Obě zmíněné firmy se navíc daly dohromady s firmou Angelcam, která nabízí komplexní bezpečností systém, fungující na základě internetu věcí, cloudu, senzorů a kamer. Nejenže dokáže včas upozornit na zloděje, ale pohlídá podle potřeby i děti u bazénu.

-stk-