Zeman: Tištěná média nahradí jiná forma komunikace

středa, 23. května 2018, 18:35 Tisk MediaGuru

Prezident republiky vyjádřil svůj názor k budoucnosti tištěných médií, novináře označil za nevzdělatelné.

Miloš Zeman v pořadu TV Barrandov, foto: TV Barrandov

Miloš Zeman v pořadu TV Barrandov, foto: TV Barrandov

Tištěná média by měla podle prezidenta Miloše Zemana nahradit jiná forma komunikace, kterou zajišťuje internet, například blogy nebo servery. Zeman to ve středu řekl na pražském Žofínském fóru na otázku, jak by měla být zajištěna pluralita názorů a proporcionalita vystupování politiků ve veřejnoprávních médiích. Zeman ve středu také zopakoval svou podporu přímé volbě starostů, primátorů a hejtmanů nebo zavedení takzvaného panašování, kdy volič může dávat hlasy kandidátům napříč politickými stranami.

Prezident během svého vystoupení v diskusích několikrát podle svého zvyku zaútočil na novináře. Řekl například, že řešením zajištění plurality názorů a proporcionality vystupování politiků v médiích nejde dosáhnout vzděláváním novinářů, protože jsou nevzdělatelní. Poznamenal také, že řada novinářů trpí komplexy méněcennosti a nejsou schopni vnímat opačný názor. Oproti jejich článkům jsou podle Zemana „na blogu nebo serveru” vidět argumenty pro a proti. „Občas proložené nějakou nadávkou, no budiž, to také musíme snést. Ale v zásadě to je argumentová diskuse," řekl prezident.

Podle Zemana jde o to nahradit tištěná média „jinou formou komunikace", kterou zajišťuje internet. Takové diskuse se podle něj neúčastní jen několik desítek komentátorů, ale několik tisíc až desítek tisíc lidí se zájmem o politiku. Zeman očekává, že se časem politické diskuse z papírových médií na „internetové pole" přesunou.

Zeman v projevu řekl, že věří v aktivního občana a nevěří tomu, že s člověkem je možné manipulovat. „Ať už jím manipuluje novinář nebo protřelý politik nebo mafián, který vytuneluje OKD," řekl Zeman. Prezident podotkl, že mu je vyčítáno rozdělování společnosti. Domnívá se ale, že se snaží snížit bariéru mezi ovládajícími a ovládanými, a snaží se najít cestu, jak zvýšit účast českých občanů na správě věcí veřejných.

-čtk-