TV Nova chystá právní kroky proti operátorovi Skylink

středa, 13. června 2018, 15:00 Aktuality, TV MediaGuru

Důvodem je nové technické řešení, které umožňuje slovenským předplatitelům Skylinku sledovat české volně šířené stanice.

Foto: Photospin

Foto: Photospin

Televize Nova uvedla, že připravuje právní kroky proti operátorovi Skylink. Chce zamezit tomu, aby na Slovensku šířil její volně dostupné stanice Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action a Nova Gold.

Vyjádření souvisí s novinkou Skylinku, který sloučil své oddělené regionální služby na jednu dekódovací kartu. Tím umožnil slovenským divákům sledovat stanice vysílající v Česku a obráceně. Operátor vychází z toho, že v rámci legislativních opatření Evropské unie (EU) je možné si uvnitř EU volně pořídit nabídku jakéhokoliv operátora dle vlastního výběru.

TV Nova uvedla, že vynaložila značné úsilí, aby zastavila neoprávněné šíření svých stanic na Slovensku. „Nedovolí, aby je operátoři začali opět nelegálně šířit za hranicemi České republiky. Žádnému operátorovi nedala TV Nova souhlas a návrat do předchozího stavu by považovala za nepřijatelný. Použije veškeré právní prostředky, aby tomuto protiprávnímu jednání zamezila," uvedla mluvčí televize Jana Ondrejechová. Jednání Skylinku považuje Nova za protiprávní a tvrdí, že představuje porušení smluvních podmínek. 

Televize Prima, které se novinka Skylinku rovněž týká, zatím uvedla, že kroky operátora analyzuje. „Tento krok s námi nebyl jakkoliv projednán, FTV Prima k němu nedala žádný souhlas. V současnosti jej samozřejmě analyzujeme a budeme na něj patřičně právně reagovat. V souvislosti s komunikací s jednotlivými operátory připomínáme, že platí náš dlouhodobý záměr zamezit nelegálnímu šíření kanálů skupiny Prima mimo území České republiky, s výjimkou kanálu Prima Plus, který je pro Slovensko určen," sdělila MediaGuru.cz ve středu mluvčí televize Prima Gabriela Semová.

„Skylink, stejně jako v minulosti, nebude možnost pořídit si službu jiného teritoria nijak promovat ani aktivně prodávat. Bude tak respektovat závazky vysílatelů, kteří nakupují některá vysílací práva jen pro určitý region," uvedl mediální zástupce Skylinku Marek Němec.

-mav-