Skylink neinformoval Novu a Primu o záměru vrátit volné kanály

úterý, 5. června 2018, 16:50 TV, Slovensko , Aktualizováno MediaGuru

Televizní skupiny Nova a Prima tvrdí, že nedaly souhlas k šíření svých bezplatných stanic na Slovensku.

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Televize Nova a Prima odmítají, že by operátorovi Skylink udělily na Slovensku souhlas k šíření svých volně dostupných českých kanálů. Slovenský web Živé.sk totiž informoval, že Skylink v těchto dnech do své nabídky vrátil pro slovenské diváky české kanály Novy a Primy. Pokud si teď slovenští diváci připlatí, mohou za 3,49 euro měsíčně sledovat kompletní nabídku českých stanic včetně kanálů skupiny Nova (všechny volně šířené stanice), hlavního kanálu skupiny Prima (tematické televize Primy jsou dostupné na slovenské kartě) nebo i Televize Seznam. Obdobně ale Skylink nově údajně umožňuje českým divákům sledovat slovenské stanice Markíza či TV Joj.  

Podle vyjádření, které MediaGuru.cz poskytl mediální zástupce Skylinku Marek Němec, spočívá změna v tom, že český nebo slovenský zákazník nepotřebuje v současnosti dvě přístupové karty, ale stačí mu jen jedna. „Jde o to, že Skylink představil technické řešení, které dovoluje sloučit regionálně oddělené služby na jednu dekódovací kartu. Až dosud byli zákazníci nuceni pořizovat si dvě přístupové karty a hradit dvakrát registrační poplatek, což bylo předmětem řady stížností," uvedl. Dodal, že v rámci legislativních opatření Evropské unie (EU) je možné si uvnitř EU volně pořídit nabídku jakéhokoliv operátora dle vlastního výběru. „Tuto možnost využívají po Evropě milióny domácností. Zákazníci Skylinku pouze doposud museli využívat dvou dekódovacích karet. Skylink, stejně jako v minulosti, nebude možnost pořídit si službu jiného teritoria nijak promovat ani aktivně prodávat. Bude tak respektovat závazky vysílatelů, kteří nakupují některá vysílací práva jen pro určitý region," vysvětlil.

Nova a Prima ale z výše uvedeného řešení nadšené nejsou. „Žádný operátor nemá souhlas k šíření našich volně šířených stanic za hranicemi České republiky. Skylink nás o svém záměru neinformoval. Teď analyzujeme, k jakým krokům se operátor chystá. Za nás platí, že použijeme veškeré právní prostředky, abychom zabránili protiprávnímu jednání, mezi které patří i nelegální šíření našich stanic na Slovensku,“ uvedla mluvčí televize Nova Jana Ondrejechová.

„Tento krok s námi projednaný nebyl a FTV Prima k němu neposkytla souhlas,“ uvedl Martin Cepek, busines development director FTV Prima.

Nova a Prima v uplynulých letech vedly dlouhá jednání o stažení svých kanálů z nabídky slovenských operátorů. Argumentovaly tím, že slovenským operátorům neudělily k šíření stanic souhlas. Jako řešení spustily na Slovensku stanice Nova International a Prima Plus (v Česku začaly vysílat Markíza International a Joj Family). Přinášejí obsah původní tvorby těchto stanic, ale neobsahují pořady, na které televize nemají práva pro vysílání v zahraničí (akvizice). Motivem k uvedení těchto kanálů byla také snaha monetizovat příjmy z vysílání těchto stanic.

-mav-

Aktualizováno o vyjádření společnosti Skylink