Zavoral: Ze zpravodajství ČRo odejde 20-25 lidí

pátek, 8. června 2018, 00:45 Rádio MediaGuru

Generální ředitel ČRo informoval poslance volebního výboru o chystaných změnách, jednání bylo ale napjaté.

René Zavoral, foto: Český rozhlas

René Zavoral, foto: Český rozhlas

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral na čtvrtečním zasedání sněmovního volebního výboru upřesnil, že na základě připravovaného snižování počtu zaměstnanců v ČRo by mělo ze zpravodajství odejít 20-25 lidí. Ve zpravodajství podle informací generálního ředitele pracuje v současnosti 323 zaměstnanců a „další stovky externistů".  

Bod jednání s názvem „Informace o plánovaných personálních změnách v Českém rozhlase" byl na čtvrteční jednání sněmovního výboru zařazen až v úterý 5. června, kdy generální ředitel informoval zaměstnance ČRo o plánu snížit počet pracovních míst o 120. Průběh jednání výboru zaznamenal i obrazově server Seznam Zprávy, záznam z jednání je tak možné zhlédnout zde

O tom, kdo by měl opustit místa v Českém rozhlase, mají rozhodnout příslušní vedoucí útvarů, v případě zpravodajství tedy Jan Pokorný. „Nebude to Zavoral, kdo o tom rozhodne," zmínil generální ředitel. Jak dále podotkl, do zpravodajství nespadají jen redaktoři, ale i technici či produkční. „Z výroby, kde pracuje 207 lidí, se má rušit 25 míst, což je více než ve zpravodajství," řekl.

Jednání volebního výboru probíhalo v napjaté atmosféře. Mezi řádky vyplynulo, že zejména mezi poslanci výboru za ODS panuje obava z toho, aby z ČRo nemuseli odejít lidé, kteří podepsali nesouhlasné stanovisko k postupu ředitele Zavorala v kauze Janka Kroupy.

Poslanec Zbyněk Stanjura (ODS) se pozastavil nad tím, že rozhodnutí o odchodu 120 zaměstnanců Českého rozhlasu přichází v polovině roku. Načasování je podle jeho slov podivné. „Nerozumím tomu, že jste předložil návrh rozpočtu na rok 2018 a rada ho schválila. Co se zásadně změnilo v době od prosince do konce května?," ptal se. Pochybuje také o tom, že rozhodnutí je manažerské a systémové.

Reakce Reného Zavorala na položené otázky vnesla další napětí. Stanjura odpověděl podrážděně. „Děkuji za školení mužstva, nemusíte mi říkat, že nemáte jen redaktory. Na mě prostě neplatí, když zvýšíte hlas a že použijete mírně arogantní přístup, já se toho leknu a nebudu se ptát znova. Neptal jsem se vás, ptal jsem se paní předsedkyně. Nemusíte ze mě dělat idiota, který neví, že v červnu se připravuje rozpočet na příští rok," řekl poslanec směrem k řediteli ČRo. 

To se generálního ředitele dotklo. „V životě jsem nezažil podobný tón  peskování ředitele svobodného média. Pouze jsem odpovídal na dotazy, tento způsob komunikace mě uráží a velmi se proti němu ohrazuji," sdělil Zavoral.

Dotčená se cítila i předsedkyně Rady ČRo Hana Dohnálková. „Nevidím důvod k nařčení, že rada selhala," uvedla. Předeslala, že Rada ČRo se zaručuje Poslanecké sněmovně, že Český rozhlas funguje a zdůraznila, že rada počítá s tím, že rozpočet ČRo bude vyrovnaný.

Z Českého rozhlasu má letos odejít asi 120 zaměstnanců z celkových 1583. Snižování avizoval generální ředitel už letos v únoru. Český rozhlas tím má uspořit 60-70 mil. Kč. Generální ředitel přitom odhaduje, že skutečný počet lidí v produktivním věku, který z Českého rozhlasu bude muset odejít, bude výrazně nižší. V Českém rozhlase má být v současnosti 30 neobsazených pozic a 293 lidí v důchodovém věku.

-mav-