APEK: Objem nákupů v e-shopech letos dosáhne 133 mld. Kč

středa, 19. září 2018, 08:05 Internet & Mobil, Retail MediaGuru

Meziroční růst online nakupování má letos činit minimálně 15 procent, vyplývá z odhadu asociace APEK.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Češi letos utratí v internetových obchodech přes 133 miliard korun, meziroční růst dosáhne 15 až 18 procent. Vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Jen v předvánočním období se letos prodá on-line zboží v hodnotě okolo 44 miliard korun.

„Vzrůst by tak měl i podíl e-shopů na celém českém maloobchodě. Ten již v minulém roce dosáhl 10,5 procenta. Klíčové pro internetové obchody bude opět tradičně předvánoční období, které tvoří až třetinu celoročních prodejů," uvedl ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Nejnáročnější období na provozovatele e-shopů čeká v předvánočním týdnu od 10. do 16. prosince.

Češi utratili v e-shopech v letošním prvním pololetí za zboží 51,5 miliardy korun, což je meziročně o 11 procent víc. Nárůst zbrzdilo letní počasí, které přišlo do Česka už v dubnu. „První polovina roku bývá každoročně z pohledu čísel slabší než ta druhá. Očekáváme, že díky letošním Vánocům se opět meziroční nárůst ještě o pár procent navýší," dodal ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Platební kartou on-line se podle údajů Heureky platí více než pětina objednávek v internetových obchodech. Oblibu si zachovává vyzvednutí a zaplacení objednaného zboží na pobočce obchodu, preferuje ho 30 procent zákazníků internetových obchodů. Prvenství ve způsobu placení si však dál drží český fenomén - dobírka, kterou využívá 32 procent lidí.

Objem tržeb e-shopů se v Česku každoročně zvyšuje, k hranici sto miliard korun se poprvé dostal před dvěma lety (viz graf níže).

Zdroj: APEK

Zdroj: APEK

V Česku je v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě – celkem 40.100. Více než 43 procent prodejů technického (nepotravinářského) zboží se v Česku uskuteční v internetových obchodech. S odstupem následují Nizozemsko (35 pct), Slovensko (34 pct), Británie (33 pct) a Německo (29 pct). Vyplývá to z údajů GfK.

-čtk-, -mav-