Až 86 % dětí je denně online na mobilních telefonech

čtvrtek, 27. září 2018, 14:30 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Doba, kterou děti tráví na chytrých telefonech brouzdáním po internetu, roste, dohled rodičů však nikoliv.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mobilní telefony používá k připojení na internet 97 % dětí, přitom v roce 2010 šlo pouze o 37 %. Až 86 % tak činí denně. Téměř čtvrtina dívek a chlapců (23 %) online tráví každý den čtyři hodiny, o víkendu je to dokonce 39 % dětí. Vyplývá to z aktuální studie EU Kids Online – the Czech Republic 2018, do které se zapojilo více než 2 600 dětí ve věku devět až sedmnáct let.

Děti jsou na internetu víc, dohled rodičů se však snížil

„Děti dnes používají k přístupu na internet dominantně mobilní telefony,“ říká profesor David Šmahel z Masarykovy univerzity, vedoucí zmíněného projektu. Nejčastěji je využívají denně ke sledování videa (75 % denně), na sociální sítě (72 %), k hraní online her (42 %, někdy 85 %) a k práci do školy (24 %).

Co se týče digitální vzdělanosti dětí, až 90 % údajně ví, které informace by měly, nebo neměly na internetu sdílet, 77 % ví, jak si změnit nastavení soukromí a 70 % z nich umí provádět nákupy v aplikacích. Až 55 % respondentů také uvedlo, že si snadno dokážou ověřit, zda je daná informace pravdivá. Nicméně i přesto jsou děti často vystavovány rizikovému obsahu.

Téměř polovina dotázaných ve věku 11 až 17 let (46 %) viděla párkrát do roka způsoby, jak se lidé fyzicky poškozují, 42 % zhlédla kruté nebo násilné obrázky či videa, 25 % z nich bylo vystaveno obsahu ukazující, jak spáchat sebevraždu, 36 % zase tipům, jak být velmi hubený až anorektický. Denně se 13 % dětí setkává s nenávistnými zprávami, které napadají určité skupiny nebo jednotlivce.

Podle průzkumu se však zdá, že rodiče kontrolují tyto telefony jen minimálně. „Podíly rodičů, kteří používají software ke kontrole konzumovaného online obsahu, dokonce za posledních osm let poklesly. Chtěl bych doporučit rodičům, aby věnovali online bezpečnosti dětí větší pozornost. Rodiče by také neměli zapomínat si s dětmi povídat o tom, co a proč dělají na internetu,“ radí David Šmahel.

O zvýšení digitální bezpečnosti se snaží mobilní operátoři

Na zvýšení digitální bezpečnosti na mobilních telefonech, potažmo na internetu se snaží podílet i jednotliví mobilní operátoři. Vodafone kupříkladu na přelomu září a října uvede novou aplikaci Vodafone Family Security, která vznikla ve spolupráci se společností Avast. Nástroj dokáže filtrovat a zakázat jednotlivé stránky, aplikace nebo jejich skupiny a nabízí také doporučené filtry pro věkové skupiny dětí. Rovněž umí pozastavit přístup na internet, třeba v případě, kdy je potřeba odložit mobilní telefon, nebo sledovat polohu dětí a zkontrolovat, zda dorazily tam, kam měly.

Podobnou aplikaci nabízí i T-Mobile v rámci svého balíčku Školák. Přes Surfie může rodič sledovat, co jeho dítě dělá na internetu a stejně tak umožňuje přístup na nevhodné stránky omezit. Rovněž může aktivovat tzv. Dětský zámek, který zamezí přístup k nevhodným službám. Vedle toho vytvořil magentový mobilní operátor ve spolupráci s odborníkem Romanem Kohoutem brožuru pro rodiče Bezpečí na síti a také sestavil pár konkrétních tipů pro děti.

Na pevný internet se soustředí společnost O2, která nedávno představila nové funkce Rodičovský dohled a Rodičovská kontrola na svém modemu O2 Smart Box. Díky Rodičovského dohledu dostávají rodiče na svůj mobilní telefon automatické upozornění o příchodu svého potomka domů, a to nejen díky chytrému zařízení, ale i stolnímu počítači. Rodičovská kontrola pomáhá blokovat ve vybrané dny, hodiny a minuty v týdnu přístup k internetu.

Rovněž je O2 generálním partnerem projektu E-Bezpečí, jenž se zaměřuje především na vzdělávání dětí v oblasti digitálních technologií a snižování dopadů rizikových forem komunikace, jako je kyberšikana, kybergrooming, sexting, hoax, spam, fake news a další fenomény.

Všichni mobilní operátoři se však nesoustředí jen na děti a jejich rodiče. Velmi rizikovou skupinou jsou podle nich také senioři. Každý po svém se podílí na vzdělávání lidí starších 60 let v oblasti digitálních dovedností a školí je mimo jiné i v tom, jak se pohybovat v online prostoru bezpečně.

-stk-