Dny českého piva mají dostat lidi do hospod

úterý, 25. září 2018, 15:30 Marketing MediaGuru

Do oslav českého piva se zapojují desítky pivovarů, které do hospod lákají na speciály, narážení soudků nebo třeba mariáš.

Zdroj: FB Dny českého piva

Zdroj: FB Dny českého piva

Český svaz pivovarů a sladoven pořádá ve dnech od 26. do 30. září již šestý ročník Dnů českého piva, jenž se spojuje se svátkem sv. Václava, patronem piva a pivovarníků. Cílem oslav, do nichž se letos zapojí více než tři desítky pivovarů, je především podpořit prodej čepovaného piva, jehož konzumace na tuzemském trhu neustále klesá. Češi totiž čím dál raději pijí zlatý mok doma – v loňském roce tvořilo balené pivo 62 % z celkové spotřeby oproti 38 % na čepu.

Oficiálně budou oslavy zahájeny ve středu 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2018. Následovat budou jednotlivé aktivity pivních značek, které si k přilákání lidí do hospod připravily čepované pivní speciály, a také různé druhy akcí od narážení soudků se sládky, přes atypické prohlídky pivovarů po různé koncerty a soutěže.

Výrazně se do podpory Dnů českého piva obuly Pivovary Staropramen, které už poněkolikáté oslavám věnovaly i podzimní zářijovou kampaň své značky Staropramen. Ta letos udává 30 důvodů, proč do své oblíbené hospody zajít, a komunikuje je nejen v televizi, ale také v outdooru, na internetu a v samotných hospodách.

Do oslav je zapojeno 700 hospod Staropramenu, v 18 z nich proběhne slavnostní narážení soudků Extra chmelené 12, jehož se zúčastní vybraní zaměstnanci společnosti, mimo jiné i generální ředitel společnosti Petr Kovařík nebo finanční ředitel Zdeněk Havlena. V hospodách se také každý zářijový čtvrtek hrají hospodské karetní hry, jako je prší nebo mariáš.

Plzeňský Prazdroj si na slavnostní víkend připravil speciální prohlídky svého plzeňského pivovaru. „Prohlídky budou zpestřeny o nevšední zážitky, které nejsou součástí klasických prohlídkových tras. Například na trase Pilsner Urquell se zájemci o tomto víkendu budou moci podívat do ,podsvětí varny‘ – tedy technického zázemí varny,“ přibližuje na dotaz MediaGuru.cz tisková mluvčí společnosti Jitka Němečková. Pivovar ve Velkých Popovicích, kde se vaří pivo značky Velkopopovický Kozel, zase o víkendu pořádá klobáskofest se soutěží o nejlepší regionální klobásky. 

Společnost Heineken se do oslav zapojí se svými pivovary Krušovice a Starobrno, které zvou na nefiltrovaná piva. „V pivovaru Starobrno navíc pořádáme večerní prohlídky pivovaru, které se budou konat ve dnech 26. – 30. 9., vždy od 19:00,“ popisuje za pivovar tisková mluvčí Kateřina Veitová.

A takový pivovar Svijany uvařil ke Dnům českého piva dvě várky speciálního piva DUX s 5,5 procenty alkoholu. „Do oslav se zapojí hned 185 vybraných svijanských restaurací po celé České republice, kde bude možné náš světlý speciál DUX ochutnat. Přímo na svátek sv. Václava jsme ve spolupráci se Zámkem Svijany připravili Svatováclavské slavnosti s celodenním programem pro děti i dospělé,“ přibližuje ředitel pivovaru Roman Havlík. Kromě slavnostního narážení se sládkem Petrem Menšíkem jsou na programu i speciální prohlídky pivovaru, a to i do běžně nepřístupných míst, včetně nové stáčírny plechovek a do prostor otevřených spilek, dále pivní soutěže, ochutnávky, šermířská a kejklířská vystoupení nebo módní přehlídka pivní a dobových šatů. Součástí bude i hudební program se středověkou hudební skupinou Gnomus nebo kapelou Waldovy Matušky.

Přehled všech zapojených pivovarů naleznete zde.

V roce 2017 se v Česku podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobilo 20,3 milionů hektolitrů piva, což oproti roku 2016 představuje pokles o 0,7 procenta.  Poklesl i výstav piva pro domácí trh včetně nealkoholického piva a importu, meziročně o 2,1 procenta. V důsledku celkového poklesu došlo i ke snížení průměrné spotřeby piva na jednoho obyvatele. Češi v loňském roce vypili na hlavu v průměru 138 litrů, což je o 5 litrů méně než v roce 2016.

-stk-