Instagram rozšiřuje možnosti online nakupování

neděle, 23. září 2018, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Formát Stories i sekce doporučovaných příspěvků začnou fungovat mimo jiné jako reklamní katalog.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Komerční potenciál Instagramu dál sílí. Značkám nyní dává do rukou možnost ještě výrazněji obohatit příspěvky ve formátu Stories, jenž platformě přinesl novou dynamiku. Prezentuje-li firma svůj výrobek, může jej v příspěvku označit speciální nákupní ikonou s odkazem na svůj internetový obchod. Funkci, kterou provozovatele sociální sítě dosud jen testoval, spouští globálně s tím, že v testovacím režimu si takto propagované odkazy rozkliklo na 90 milionů účtů. Stories, které fungují jako dočasně dostupné multimediální album, tak mají potenciál efektivně sloužit jako katalog zboží, respektive akčních nabídek. Nejde ale o jedinou novinku, která posunuje fungování Instagramu popsaným směrem. V sekci Objevit, která uživatelům nabízí zajímavé příspěvky s různorodou tematikou, se spotřebitelé během nadcházejících několika týdnů setkají se záložkou Nakupování. Tam najdou posty s možností přechodu do internetového obchodu i od těch značek, které momentálně ve sledování nemají. Jak zaměření sekce napovídá, jejím principem je zprostředkovat obsah nacházející se mimo bublinu toho kterého uživatele.

Nová služba je nicméně zajímavá už jen z toho hlediska, že může předznamenat mnohem větší změny fungování Instagramu. Portál Marketingland.com uvádí, že Facebook, mateřská společnost Instagramu, si rozšířením nákupních možností současně připravuje prostor pro spuštění samostatné aplikace Instagramu určené výhradě nakupování. Samotná společnost Marka Zuckerberga již zkušenosti se samostatnými aplikacemi má (Messenger či IGTV), ty ale ne ve všech ohledech stoprocentně naplnily očekávání jejich tvůrců. Pozvolnost směřování k proměně Instagramu ve významnou nákupní platformu tak v této souvislosti může dávat smysl, naznačuje Marketingland.

Na Facebook, respektive samotný Instagram, ovšem k experimentům tlačí i konkurence. Z obchodního hlediska jsou pro sociální média klíčové příjmy z digitální reklamy. Facebook, respektive Google, ovšem nejsou ani přes své výsadní duopolní postavení na trhu s online inzercí jedinými těžkými vahami v oboru. Tento týden totiž společnost eMarketer zveřejnila odhad, že příjmy Amazonu z tohoto druhu reklamy jsou nad očekávání dobré – letos mají dosáhnout 4,6 miliardy dolarů namísto dříve očekávaných 2,9 miliardy. Podíl Amazonu na americkém trhu s internetovou reklamou má dosáhnout 4,2 procenta. Svůj podíl by měl zvýšit na úkor jedniček na trhu, Googlu a Facebooku, avšak i nadále bude za těmito firmami výrazně zaostávat. Jejich společný podíl na trhu má činit 57,7 procenta. Amazon vydělává na tom, na čem Google: pro firmy je zkrátka lákavé platit za to, aby ve výsledcích vyhledávání, v tomto případě mezi produkty na webu Amazonu, byly řazeny na viditelném místě. V kontextu takové konkurence se pak jeví strategie Instagramu jako jasná – řídit se heslem, že nakupování je především zábava. Jeho provozovatelé tak zřejmě spoléhají na to, že procházení obrázků a personalizovaných tipů může být pro uživatele poutavější než pokusy o co nejpřesnější zadání klíčových slov do vyhledávacího políčka. Zda bude strategie Instagramu funkční, se ale teprve ukáže.

-riv-