Křetínský prý chce koupit podíl v deníku Le Monde

středa, 17. října 2018, 20:50 Tisk MediaGuru

Podle francouzského deníku Le Monde jedná Křetínský o odkoupení 40-49% podílu.

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský

Český miliardář Daniel Křetínský jedná s francouzským finančníkem o koupi podílu ve francouzském deníku Le Monde. List to ve středu uvedl na svém webu. Matthieu Pigasse novinám potvrdil, že s Čechem vede exkluzivní jednání o prodeji menšinového podílu ve svém holdingu, jehož prostřednictvím vlastní spolu s Xavierem Nielem kontrolní podíl v tradičním francouzském listu.

Holding Le Nouveau Monde vytvořený za účelem držení podílu v deníku Le Monde je jeho většinovým akcionářem. Pigasse nyní jedná s Křetínským o prodeji 40 až 49 procent akcií společnosti. Kontrolu nad ní si podle svého vyjádření pro list hodlá uchovat i nadále.

Le Monde uvádí, že oficiální český zdroj mu v úterý potvrdil Křetínského záměr „koupit Le Monde". Šlo by tak o další akvizici významného francouzského tištěného média ze strany tohoto českého investora.

Na zprávu již zareagovali zaměstnanci, čtenáři a zakladatelé skupiny Le Monde sdružení v tzv. Pole d ́indépendance, kteří mají nadále právo veta, přestože kontrolují jen zhruba 25 procent akcií. Označili informaci za brutální. Chtějí se co nejdříve setkat s většinovými vlastníky a s Křetínským nebo jeho zástupcem ve Francii. Žádají, aby jim objasnil své záměry a dal nezbytná ujištění, že bude respektovat hodnoty a pravidla nezávislosti, jimiž se řídí všechny tituly skupiny Le Monde. Hodlají co nejdříve zorganizovat informační schůzku se zaměstnanci.

Zprávy si všiml i deník Le Figaro. Poznamenává, že český energetický magnát si tentokrát vybral za cíl svých francouzských mediálních akvizic „velmi velkou rybu". Nad deníkem by sice zatím neměl mít plnou kontrolu; ale dokdy? táže se Le Figaro.

Křetínského „blesková invaze do francouzských médií dostává zcela nový rozměr", napsal deník Libération. „Spokojí se s pozicí pozorovatele a partnera bez pravomocí v prestižním francouzském deníku?" táže se list.

Prostřednictvím své společnosti Czech Media Invest (CMI) koupil letos Křetínský už francouzský týdeník Marianne a podíl v mediální skupině Lagardère Group, která vydává mimo jiné časopis Elle.

Le Monde

  • Le Monde je jedním z nejrespektovanějších listů na světě a patří společně s Libération a Le Figaro do trojice nejvlivnějších listů ve Francii.
  • Le Monde založil v roce 1944 na žádost Charlese de Gaulla francouzský novinář Hubert Beuve-Méry (1902-1989), který v letech 1928 až 1939 pracoval jako ředitel právnické a ekonomické sekce Francouzského institutu v Praze. Le Monde tehdy vznikl na troskách listu Le Temps, který byl během německé okupace Francie obviňován ze spolupráce s nacistickým režimem. První výtisk vyšel 18. prosince 1944 a Beuve-Méry stál v čele listu až do roku 1969.
  • Le Monde vydává společnost Groupe Le Monde. V roce 2010 společnost ovládla skupina investorů, mezi kterými je bankéř Matthieu Pigasse a francouzský internetový magnát Xavier Niel. Patřil do ní i průmyslník Pierre Bergé, který loni zemřel.
  • Do té doby list řídili jen jeho redaktoři a zaměstnanci s ojedinělou formou vlastnictví. Asi 40 procent akcií listu vlastnili redaktoři, 11 procent ředitel, kterého si vždy mohli volit sami ze svého středu, a zbytek pak zaměstnanci vydavatelství a malá skupina vlivných osobností blízkých zakladateli listu.
  • Změna vlastnictví souvisela s tím, že Le Monde se potýkal s podobnými problémy jako řada jiných tištěných médií - tedy s poklesem prodeje a s tím souvisejícími nižšími příjmy z reklamy. Společnost Le Monde si v roce 2009 musela půjčit zhruba 25 milionů eur (přibližně 644 milionů Kč), aby mohla financovat svou vlastní činnost.
  • Le Monde vychází po poledni a je řazen mezi středolevicové deníky. Klade důraz na analýzy a komentáře spíš než na zpravodajské pokrytí aktuálních událostí. Od roku 1995 má webové stránky. Jeho náklad se pohybuje v posledních letech kolem 300.000 výtisků.
  • List jako první ze zahraničních médií zveřejnil v lednu 1977 Prohlášení Charty 77.
  • Objevil se však také v archivu někdejšího zaměstnance sovětské tajné služby KGB Vasilije Mitrochina, který byl zpřístupněn v Británii. Podle archivu během studené války někteří redaktoři listu sloužili sovětské a antiamerické propagandě.
  • V roce 2003 vzbudila velkou pozornost kniha La face cachée du Monde (Skrytá tvář Le Monde), která nebývale kritickým způsobem popisuje zákulisí listu. Kniha investigativního spisovatele Pierra Péana a novináře Philippa Cohena kritizovala vedení listu v čele s dnes již bývalým šéfredaktorem Jeanem-Mariem Colombanim, které podle knihy zneužívalo své moci a snažilo se ovlivňovat francouzskou politiku.
  • V roce 2016 Le Monde vyvolal pozornost tím, že přestal zveřejňovat propagandistické dokumenty ani přiznání k atentátům, které vydává Islámský stát.

-čtk-