Media Club: Tlak na reklamní prostor trvá, cena se zvýší

pondělí, 29. října 2018, 07:30 TV Martina Vojtěchovská

Základní podobu své obchodní politiky představil v minulém týdnu i Media Club. Na detaily jsme se ptali Ladislava Dianišky a Vladimíra Pořízka.

Ladislav Dianiška, Vladimír Pořízek, foto: FTV Prima

Ladislav Dianiška, Vladimír Pořízek, foto: FTV Prima

Společnost Media Club seznámila v minulém týdnu klienty i novináře se základními rysy své obchodní politiky pro rok 2019. 

Z prvních informací o podobě obchodní politiky společnosti Media Club pro rok 2019 vyplývá, že se příliš neliší od roku 2018. Co se konkrétně mění?

VP: Změny v obchodní politice pro příští rok jsou minimální. K hlavním novinkám patří zavedení indexu pro druhou polovinu srpna. Další novinkou je, že nabízíme 3% slevu za 50% předplatbu na garanci. 

Index pro druhou polovinu srpna se zvyšuje kvůli dřívějšímu startu podzimní sezóny?

LD: Index pro druhou polovinu srpna je vyšší, protože řada kampaní začíná už v srpnu a my také startujeme podzimní programové schéma v srpnu. Proto jsme část srpnového indexu přizpůsobili zářijovému.

Zmínili jste předplatbu jako jednu z hlavních novinek obchodní politiky 2019. Dokdy se musí uhradit, aby tříprocentní sleva byla uplatněna?

VP: Předplatba se musí uhradit na začátku roku, resp. k 1. lednu. Odečítá se z plnění až na konci roku, podmínkou ale je, že musí jít o polovinu garance. V takovém případě pak sleva na CPP představuje tři procenta.

Proč předplatbu zavádíte?

VP: Vidíme, že je místo pro takovou slevu na trhu, ostatně konkurence ji má také. Navíc využíváme financování cizích zdrojů, a to jsou náklady, které tímto snížíme. Předplatba je ale limitována objemem, není pro každého. Váže se na určitý finanční limit a po jeho vyčerpání už slevu není možné čerpat. Kdo přijde dříve, má výhodu. Odhadujeme, že limit povede k tomu, že slevu bude moci čerpat tak šest až deset větších klientů.

Očekáváte, že o předplatbu bude ze strany klientů zájem?

LD: Myslíme si, že zájem bude.

Na prezentaci obchodní politiky v minulém týdnu jste zmiňovali i navýšení CPP zhruba na úrovni deseti procent.

LD: Upravili jsme ceníkové CPP především ve vyšších finančních patrech, tedy v objemech od 60 do 80 mil. Kč ročního rozpočtu. Naším cílem je ceny narovnávat. Spodních částí neboli nižších objemů se to týká jen drobně.

V průměru tedy dochází k 10% navýšení?

LD: Nedá se to takto počítat, je potřeba zohlednit i vliv indexu, sezonality jednotlivých klientů. Naším cílem ale je dosáhnout desetiprocentní inflace. Sezónní koeficienty zůstávají stejné a stopážové rovněž. Novinkou je pouze to, že jsme přidali ještě jeden koeficient za včasný podpis.

Navyšování ceny každoročně zdůvodňujete vyšším tlakem na váš reklamní prostor. Přestože jste pro letošní rok rozšířili kapacity, je to stále nedostatečné?

LD: Ano, tlak na inventory stále přetrvává.

Očekáváte, že navýšení o 10 % pomůže tento tlak redukovat?

LD: Ano, přesně to očekáváme.

Upravili jsme ceníkové CPP především ve vyšších finančních patrech, tedy v objemech od 60 do 80 mil. Kč ročního rozpočtu.

Změní se portfolio zastupovaných televizních stanic pro rok 2019?

VP: Žádné posuny v portfoliu televizních stanic nejsou.

Spolupráce se společností Atmedia, která byla poprvé navázána pro letošní rok, tedy pokračuje?

VP: Ano, pokračuje. Zvětšuje nám inventory a vytváří pro nás určitý polštář, a to jak objemový, tak i cenový.

Platí stále, že klienti u vás mohou nakupovat kompletní balíčky, včetně dalších médií – rádií, onlinu a tisku?

VP: Ano, to platí. Drobná změna je jen v tom, že dřív si mohl klient vybrat, v jaké části roku ostatní mediální kanály nakoupí, nově ale podporujeme vyrovnané rozložení v průběhu roku.

V loňském roce jste také poprvé do obchodní politiky začlenili auditorský příplatek ve výši deseti procent pro případ, že klienti budou chtít sdělovat obchodní podmínky třetím stranám. Osvědčil se?

LD: Auditorský příplatek plní svůj účel, proto zůstává v obchodní politice i pro příští rok.

VP: Chceme zamezit tomu, aby klienti sdělovali podmínky třetím stranám, konkrétně do price poolů. Price pooly na tomto trhu nemají vypovídající hodnotu, a jsou tudíž zavádějící. Nemáme problém s auditory jako takovými. Pokud jsou tendry, tak klienti mají právo si vzít konzultanta. Myslíme si ale, že data v price poolech jsou naprosto nesmyslná, a pokud klienti chtějí sdělovat obchodní podmínky, měli by si za to připlatit.

Pokud jde o vývoj na reklamním trhu v letošním roce, jak ho hodnotíte?

VP: S letošním vývojem jsme spokojeni. Předpokládáme, že trh roste, ale letošní tržby zatím nemůžeme komentovat. V prvním pololetí 2018 byl vývoj na reklamním trhu poznamenán slabším dubnem. Ovlivnilo to celý trh, nejen televize, a to v celé Evropě. Ve třetím čtvrtletí se ale trh zvedl a uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Ladislav Dianiška, obchodní ředitel, Media Club

V čele uskupení Media Club stojí od dubna roku 2015. Do skupiny Prima přišel tehdy ze soukromé zdravotnické sítě Santé a TeamPrevent, kde působil jako ředitel úseku strategie obchodu a marketingu.

Vladimír Pořízek, provozní ředitel, FTV Prima

Pozici provozního ředitele zastává v FTV Prima od roku 2014. Předtím zastával na Primě funkci i finančního ředitele a člena představenstva (2007-2012). Pracoval i v Omnicom Media Group na pozici finančního ředitele mediální agentury PHD a tamtéž působil před svým návratem na Primu v letech 2012 až 2014 jako ředitel nákupního sdružení OPera.