Nový deník vybral ve sbírce 7 mil. Kč, změní se na Deník N

úterý, 16. října 2018, 14:25 Tisk, Internet & Mobil , Aktualizováno MediaGuru

Více než pět tisíc předplatitelů a částka sedm milionů korun je na konci sbírky Nového deníku, zaznělo na konferenci CIF 2018.

Foto: Nový deník

Foto: Nový deník

Připravovaný Nový deník, který poprvé vyjde 28. října 2018, vybral v crowdfundingové sbírce sedm milionů korun. Získal v ní 5433 předplatitelů, řekl na konferenci Czech Internet Forum 2018 ředitel vydavatelské společnost N Media Ján Simkanič. Sbírku považuje za nejúspěšnější v českém prostředí, zmínil při srovnání s jinými projekty, které prostředky pro svou činnost získaly ve veřejných sbírkách (viz obrázek níže).

Z prezentace Jána Simkaniče na CIF2018, foto: MediaGuru.cz

Z prezentace Jána Simkaniče na CIF2018, foto: MediaGuru.cz

Většina z 5433 předplatitelů zvolila digitální verzi novin, předplatitelů tištěné verze je 1483. Cíl veřejné sbírky byl splněn na 181 %, původně byl stanoven na tři tisíce předplatitelů.

Ján Simkanič zopakoval, že Nový deník chce být primárně financován od čtenářů, proto je pro něj postupný rozvoj počtu předplatitelů klíčový. Do čtyř let by chtěl být ziskový a mít 20 tisíc předplatitelů. Projekt, který je provázán se slovenským Denníkem N a využívá tak jeho know-how, je financován několika investory, mezi nimiž jsou např. i manželé Horákovi, majitelé Albatrosu. Redakce čítá na 40 osob.

Vývoj  předplatitelů digitální a tištěné verze v crowdfundingu, z prezentace J. Simkaniče na CIF2018

Vývoj předplatitelů digitální a tištěné verze v crowdfundingu, z prezentace J. Simkaniče na CIF2018

„Věřím, že crowdfunding ukazuje, že předpoklad, že lidé nechtějí za obsah v Česku platit, neplatí," zmínil Simkanič. Předplatitelský model vidí jako klíčový pro tištěná média do budoucna. Myslí si také, že vývoj v tištěných titulech bude kopírovat situaci v hudebním průmyslu, kde má být dnes už běžné platit za obsah, dodal.

Digitální verze Nového deníku zahájí 28. října, všichni předplatitelé obdrží také tištěný speciál k stoletému výročí republiky. Tištěná verze deníku má začít vycházet od ledna 2019, potvrdil Ján Simkanič.

Aktualizace ve středu 17.10. 2018: Nový deník upřesnil, že svou předstartovní podobu digitální verze nabídne už na konci tohoto týdne. Spolu s tím oznámil, že také v Česku bude vycházet pod názvem Deník N, dostupný bude na doméně www.denikn.cz, kterou se vydavateli podařilo nakonec získat, přestože podle svého vysvětlení ji zpočátku nevlastnil. „Co se nám však na začátku nepodařilo, byla doména. Česká varianta slovenské inspirace byla obsazená, a proto jsme v rychlosti museli sáhnout po jiném názvu. Někteří nám vyčítali, že je nenápaditý a příliš doslovný, ale aspoň pomáhal ujasnit představu, o co půjde – o úplně nový deník.," uvedlo vydavatelství N Media.

-mav-