Sto let republiky i československé reklamy

neděle, 28. října 2018, 00:05 Reklama MediaGuru

K výročí 100 let od založení samostatného Československa jsme připravili galerii dobové reklamy.

Zdroj: Nestlé

Zdroj: Nestlé

V neděli 28. října se slaví 100 let od vzniku samostatného Československa. Oslav je po celé republice nepočítaně, k nimž se v komunikaci připojuje nespočet firem, ať už prostřednictvím krátkodobých kampaní, speciálních akcí, či jubilejních vizuálů, kde nechybí vlajka, trikolora, nebo alespoň tatíček Masaryk. My jsme se u této příležitosti podívali na reklamu, která v době první republiky vznikala.

Jak píše v našem speciálu o vývoji reklamy Kateřina Hlouchová, autorka knihy Proměny československé reklamy, stěžejní byl pro prvorepublikovou reklamu plakát. Postupně na oblibě získávaly plechové či smaltové cedule a s nástupem technologií se do reklamy dostávají reklamní filmy, rozhlasové spoty či diapozitivy. Do reklamy tenkrát investovaly firmy jako Baťa, Rolný, Schicht, Nehera, Škoda či výrobci cukrovinek a čokolády, například František Lhotský, Továrna na orientálské cukrovinky Fr. Mašnera či značka Zora. 

Některé firmy se pouštějí i do speciálních reklam s pohádkami pro děti, rozvíjí se také tzv. dárková reklama – od botiček pro novorozence po papírové bločky. A masivní rozkvět zažívá na konci 30. let 20. stoleté i neonová reklama – dodnes kupříkladu můžeme zahlédnout světelnou labuť na střeše obchodního domu Bílá labuť.

Za první republiky již také znali sílu „influencerů“. Hana Podolská kupříkladu spoléhala na popularitu automobilové závodnice Elišky Junkové či známých hereček jako Adina Mandlová, Lída Baarová či Nataša Gollová, které oblékala do jejich filmů. Její modely se tak objevují například ve filmech Zlatá Kateřina nebo Kristián. Ve 40. letech dokázala módní návrhářka dostat do filmů i product placement. 

-stk-