CRA dobudovaly přechodový multiplex pro DVB-T2

úterý, 20. listopadu 2018, 13:30 Aktuality, TV MediaGuru

Základní výstavba přechodového multiplexu DVB-T2 je ukončena, všechny dokrývače budou spuštěny do konce roku.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

České Radiokomunikace (CRA) dokončily úterním spuštěním vysílačů Kleť a Mařský vrch výstavbu základní přechodové DVB-T2 sítě, která pokrývá 99.6% všech domácností v ČR. Současně posílily signál zprovozněním dalších dokrývačů – Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou.

Téměř všechny české domácnosti tak mohou podle Českých Radiokomunikací sledovat prostřednictvím DVB-T2 sítí vedle pěti programů České televize v HD rozlišení také 18 nejsledovanějších programů soukromých televizních stanic. Na podzim roku 2019 bude zahájeno vypínání stávajících DVB-T sítí.

„Aktuálně jsme dokončili výstavbu hlavních vysílačů přechodové sítě a do konce tohoto roku spustíme všechny dokrývače, které zajistí pokrytí i v odlehlých oblastech České republiky. Zároveň intenzivně připravujeme naše vysílací sítě na finální přechod tak, aby vše proběhlo hladce a bez problémů,“ uvedl Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Síť České televize pro terestrické digitální vysílání DVB-T se začne vypínat od listopadu 2019, od února 2020 by se mělo dokončovat zapínání finální DVB-T2 sítě České televize. Vypínání terestrické DVB-T sítě Českých Radiokomunikací, které přenášejí vysílání především komerčních televizních stanic, má začít v lednu 2020. Zapínání finální DVB-T2 by v této síti mělo být dokončeno k 30. červnu 2020.  Během celého tohoto období budou v provozu přechodové nebo už finální DVB-T2 sítě. Podle dostupných průzkumů je v současnosti čtvrtina domácností vybavena DVB-T2/HEVC přijímači. 

-mav-