Grada koupila knižní nakladatelství Metafora

pátek, 9. listopadu 2018, 07:30 Tisk MediaGuru

Nakladatelský dům Grada rozšiřuje počet svých knižních firem, získává nakladatelství Metafora.

Foto: Grada

Foto: Grada

Společnost Grada Publishing koupila 100% podíl v nakladatelství Metafora. Nakladatelství přejde pod Nakladatelský dům Grada, který dále zastupuje značky Cosmopolis, Bambook, Grada, Alferia a Bookport. Majitelka Magdaléna Feldeková zůstává ve vedení značky Metafora, která bude pokračovat ve své dosavadní knižní produkci, mezi jejíž vlajkové lodě patří například kniha Jíst, meditovat, milovat. Grada Publishing touto koupí posiluje svou konkurenceschopnost na knižním trhu v oblasti beletrie s akcentem na knihy pro ženy.

Nakladatelský dům Grada je největším tuzemským nakladatelem odborné a populárně naučné literatury a třetím největším hráčem na českém knižním trhu. Ročně vydává více než 300 titulů, v loňském roce společnost dosáhla konsolidovaných tržeb v hodnotě 170 milionů korun.

„Zajímavé jsou pro nás především silné ženské příběhy a zajímavé autorky, jako i thrillery a knihy o sebepoznání,“ říká Roman Sviták, předseda představenstva Grada Publishing. „Věříme, že naše významná investice do reklamy a obchodu umožní značce Metafora získat zajímavé tituly s bestsellerovým potenciálem, a upevní tak svou pozici kvalitní literatury pro ženy, a nejen pro ně,“ dodává. 

Roman Sviták. foto: Grada

Roman Sviták. foto: Grada

Metafora v minulých letech uspěla například s krimi islandské spisovatelky Yrsy Sigurdardottir nebo tituly Jíst, meditovat, milovat, či Sex ve městě. Ročně vydává okolo 40 titulů, většinou překladovou literaturu, obrat firmy za rok 2017 byl 16 milionů korun.

„Spojení s velkým hráčem na trhu nám významně pomůže v pružnější komunikaci jak k zahraničním partnerům, tak k našim čtenářům. Pozitivně nahlížíme především na vysokou míru autonomie celého našeho týmu a možnosti pokračovat ve směru, který jsme za 17 let fungování vytyčili a který je nám blízký,“ říká Magdaléna Feldeková, zakladatelka nakladatelství Metafora.

Česká a překladová beletrie vychází v Nakladatelském domě Grada pod značkou Cosmopolis, která zastupuje například Zdeňka Svěráka nebo britského autora thrillerů Roberta Bryndzu. Nová beletristická značka Metafora nebude navázána na tuto produkci a bude fungovat jako samostatný útvar s vlastní redakcí a specifickými obchodními cíli a strategií.

-mav-