EK se obává fúze UPC a Vodafonu i na českém trhu

čtvrtek, 13. prosince 2018, 07:30 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Evropská komise prozkoumá dopady fúze, obává se zejména jejího vlivu na český a německý trh.

Foto: UPC

Foto: UPC

Evropská komise (EK) vyjádřila obavy nad navrhovanou fúzí společností Vodafone a UPC v Česku, proto zahájila v této věci šetření. Transakce je součástí obchodu, které uzavřela mateřská firma UPC, společnost Liberty Global, a skupina Vodafone v Česku, Německu, Rumunsku a Maďarsku. EK se obává dopadů fúze, konkrétně možné snížení konkurence a ohrožení hospodářské soutěže, zejména v Česku a v Německu,

„Je důležité, aby všichni spotřebitelé v zemích EU měli přístup k cenově dostupným a kvalitním telefonním a televizním službám,“ uvedla eurokomisařka Marghethe Vestagerová. Šetření ve věci plánované fúze má přinést ujištění, že transakce nepovede k vyšším cenám a k nižší nabídce na trhu telekomunikačních a TV služeb.

Na českém trhu operují společnosti Vodafone a UPC v odlišných segmentech. Zatímco Vodafone je aktivní na trhu mobilních služeb, UPC je poskytovatelem především pevného připojení. Evropská komise se domnívá, že fúze by v Česku měla negativní dopad na místní telekomunikační operátory a mohla by vést k jejich odchodu z trhu.

Na německém trhu se obává možné eliminace konkurence na televizním trhu a na trhu pevných linek. Konkurence by se mohla také snížit v případě investic do sítí nové generace a mohla by následně zvýšit vyjednávací sílu spojeného subjektu.

V případě maďarského a rumunského trhu EK žádné konkrétní obavy ohledně fúze neuvedla. EK by měla v této věci rozhodnout do 2. května 2019.  

Skupina Vodafone se na koupi poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Česku, Německu, Maďarsku a Rumunsku dohodla loni v květnu. Transakce dosahuje hodnoty 18,4 mld. euro. Liberty vlastní největší českou kabelovou společnost UPC.

-mav-