Trendy 2019 podle Deloitte: Hlasoví asistenti, 5G či umělá inteligence

pátek, 21. prosince 2018, 07:45 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Společnost Deloitte vydala zprávu o výhledu vývoje v oblasti telekomunikací, médií a zábavy v roce 2019.

Zdroj: Deloitte

Zdroj: Deloitte

Hlasoví asistenti využívající umělou inteligenci (tzv. smart speakers), budou nejrychleji rostoucí kategorií propojených IoT zařízení v roce 2019. Jejich trh dosáhne hodnoty sedmi miliard USD. Na scénu v příštím roce přijdou 5G sítě a rok nato je bude podle odhadu provozovat již na pět desítek operátorů. Více než dvě třetiny firem využívajících umělou inteligenci (AI) ji budou využívat prostřednictvím cloudu. To jsou některé ze závěrů studie technologických předpovědí Deloitte Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions 2019.

„Vybudování infrastruktury sítí páté generace bude ještě nějaký čas trvat. Rok 2019 ale bude výchozím bodem pro rozsáhlé změny v sektoru telekomunikací. 5G sítě totiž umožní až stonásobný nárůst přenosové kapacity oproti stávající 4G síti, což představuje skutečně transformační potenciál pro nabídku rozšířené konektivity pro široké využití a rozvoj inovativních IoT řešení. Na síť nové generace se podle neoficiálních informací můžeme brzy těšit i u nás,“ říká Štěpán Húsek, partner technologického poradenství v oddělení poradenských služeb Deloitte. Firmy v příštím roce podle studie také významně urychlí využívání služeb umělé inteligence v cloudu. 

Klíčové prognózy

  • Do konce roku 2019 bude nainstalováno již více než 250 milionů smart speakers s integrovaným hlasovým asistentem využívajícím umělou inteligenci.
  • V roce 2019 vstoupí na trh mobilní sítě 5G a provozovat je začne 25 operátorů. Do roku 2020 se jejich počet zdvojnásobí.
  • 70 % společností využívajících umělou inteligenci bude v roce 2019 získávat tyto služby již prostřednictvím cloudu.
  • V roce 2019 prodají velké společnosti podnikové 3D tiskárny, tiskový materiál a služby v hodnotě více než 2,7 miliardy USD. V roce 2020 obrat vzroste na 3 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 12,5%.
  • Jednu z hlavních příležitostí v oblasti nových technologií bude v příští dekádě představovat kvantový computing, je však nepravděpodobné, že nahradí klasické počítače. Do roku 2030 by mohl být trh s nimi srovnatelný s trhem superpočítačů – okolo 50 miliard USD ročně.
  • Čína dále posílí svoji globální pozici významného hráče ve vývoji a výrobě polovodičů a bude hrát přední roli ve vývoji umělé inteligence. Současně se stane zemí s vysoce rozvinutou telekomunikační infrastrukturou, umožňující další dynamický rozvoj nabídky IoT a AI služeb.

Celou studii si můžete prohlédnout v dokumentu níže.

-mav-