Agora začala jednat o koupi polských rádií vlastněných CMI

pondělí, 28. ledna 2019, 07:25 Rádio MediaGuru

Polská mediální skupina Agora začala jednat o vstupu do rádiové skupiny, která patří CMI Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Repro Eurozet.pl

Repro Eurozet.pl

Významná polská mediální skupina Agora informovala, že zahájila společně s firmou SFS Ventures, registrovanou v Praze, jednání se společností Czech Media Invest (CMI) o vstupu do rozhlasové skupiny Eurozet. Agora, pod kterou patří i polský deník Gazeta Wyborcza, jedná o tom, aby ve skupině získala 40% podíl a SFS Ventures 60% podíl. Informovala o tom polská média s odkazem na páteční burzovní oznámení společnosti Agora. 

Polská skupina Eurozet patří od loňského roku společnosti Czech Media Invest Daniela Křetínského (50 %), Patrika Tkáče (40 %) a Romana Korbačky. Pod Eurozet patří mj. pět rozhlasových stanic včetně celoplošného rádia Zet, které je polskou komerční dvojkou. O tom, že skupina Eurozet může měnit vlastníka, informovala polská média už v loňském prosinci. Zájem údajně mělo projevit až dvanáct subjektů.

Agora v burzovním oznámení uvedla, že na základě výše uvedených informací otevřela jednání s SFS Ventures jako potenciálního hlavního akcionáře o investicích do skupiny Eurozet. Dodala zároveň, že zahájená jednání nemusí vyústit v uzavření transakce a v koupi podílu společnosti Eurozet a také to, že jednání s Czech Media Invest jsou neexkluzivní.

Společnost SFS Ventures je většinově vlastněná (76 %) firmou Sourcefabric Ventures a menšinově firmou Salvatorksa Ventures, LLC.  Sourcefabric Ventures je vlastněná firmou Sourcefabric, ve správní radě figurují Aleksandr Sinenkiy (předseda správní rady), Vladan Šír a Martin Lokšík. Zakladatelkou společnosti je Marie Němcová. Má jít o obecně prospěšnou společnost (z.ú.) zaměřenou na vývoj open-source řešení pro média.

CMI vstoupila do polské mediální firmy Eurozet loni společně s akvizicí rozhlasových stanic od francouzské Lagardere. Vedle Česka (Evropa 2, Frekvence 1 a další) šlo právě také o rádia v Polsku, dále v Rumunsku a na Slovensku. CMI si ale pravděpodobně bude chtít ponechat jen české rozhlasové stanice. Slovenskou Europu 2 už ke konci loňského roku převzal Roman Korbačka a kromě Polska by se mělo podle neoficiálních informací jednat také o prodeji rumunských rádií. 

-mav-